Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Inbreuk patent aanpakken? Zo verzamelt u bewijsmateriaal (7/9) | EP&C

Inbreuk-patent-aanpakken?-Zo-verzamelt-u-bewijsmateriaal Als u vermoedt dat er inbreuk gemaakt wordt op uw patent, dan is het aan u om dit te bewijzen. Maar let op: zorgvuldigheid hierbij is geboden, want je doet snel meer kwaad dan goed. 

Voor u aan de slag gaat, raad ik u aan om contact op te nemen met uw octrooigemachtigde. Hij neemt u mee in de te ondernemen acties. Bij het aantonen van inbreuk moeten er namelijk een aantal zaken aangetoond worden:

  • De producten moeten voldoen aan de kenmerken zoals omschreven in de claims of conclusies van uw patent
  • Het product is verkrijgbaar of wordt aangeboden in het land waar uw patent geldig is
  • Het product is verkrijgbaar ná de verleningsdatum van uw patent
  • Het product wordt daadwerkelijk commercieel aangeboden

Als één van de punten niet aangetoond kan worden, dan wordt het lastig om iemand aan te spreken op het schenden van uw Intellectuele Eigendomsrechten.

Waar moet u op letten bij het verzamelen van bewijsmateriaal?

1. Voorzie bewijsmateriaal van datum
Om te beginnen kunt u screenshots printen van de website waar het product wordt aangeboden. Zorg hierbij dat de datum duidelijk zichtbaar is of leg de gevonden informatie vast via een website als WaybackMachine.
Ook als u bijvoorbeeld bewijsmateriaal verzamelt op een beurs, zorg dan dat u niet alleen een foto maakt van die ene schroef links onder, maar maak visueel duidelijk op welke beurs u aanwezig bent. Dit kunt u doen met een overzichtsfoto waarop de naam van de beurs zichtbaar is, het programmaboekje (inclusief datum van het evenement), de bewuste stand, et cetera.

2. Bewaar bon
Zorg dat u een aantal producten in handen krijgt. Bewaar daarbij de bon van aankoop. Dit is een bewijs dat het product in Nederland verkrijgbaar is op de bewuste datum.

3. Maak geen slapende honden wakker
Als het product direct bij de concurrent besteld moet worden, dan kunt u dit via een tussenpersoon doen. De beoogde inbreukmaker wordt niet gealarmeerd en u heeft de tijd om bewijs te verzamelen en te onderzoeken of uw Intellectuele Eigendomsrechten daadwerkelijk worden geschonden.

4. Juridisch houdbaar bewijsmateriaal
Als u het product in handen heeft, wilt u weten hoe het er van binnen uitziet. Om te zorgen dat het bewijsmateriaal juridisch houdbaar is, adviseer ik u om het product te laten onderzoeken door een onafhankelijke partij. Denk daarbij aan een testinstituut of een chemisch analyselab. Zij gaan het fabricaat fasegewijs ‘uitpakken’ en leggen elke stap visueel vast. Op deze manier wordt zorgvuldig gedocumenteerd wat zij aantreffen. 

Ontbreekt één van deze bewijzen of is het onvolledig?

Dan is iemand betichten van inbreuk onverstandig. U kunt aansprakelijk gesteld worden voor gemaakte kosten of gederfde winsten. Om nog maar niet te spreken van het effect op uw reputatie in de markt……

Als het bewijsmateriaal er wél is maar juridisch niet valide, dan wordt het lastiger om uw concurrent te stoppen. Dus ook bij het verzamelen van bewijsmateriaal geldt: een goed begin is het halve werk.

In ons volgende BL&G over inbreuk: een verhaal uit de praktijk waarin een ondernemer inbreuk dreigt te maken op zijn eigen uitvinding. 

Klik hier voor het overzicht van deze serie over het onderwerp 'Inbreuk'. 

Onderwerpen: OCTROOI, ALGEMEEN, INBREUK, WET- EN REGELGEVING