Nacht­mer­­rie innovator: idee gestolen en gepaten­­teerd (8/9) | EP&C

Door Rudi Riemens 1 December 2022

18-03-Nachtmerrie-voor-elke-innovatorMet je eigen uitvinding om de oren geslagen worden. Dat is pijnlijk. Komt dat écht voor? Jazeker! 

Recent hadden we helaas een dergelijke zaak aan de hand. Het bedrijf in kwestie (laat ik ze de Firma Jansen noemen) had een proefexemplaar van hun uitvinding door een externe partij laten doormeten. De vinding was niet gepatenteerd, noch was er een geheimhoudingsverklaring getekend. In dat stadium van de ontwikkeling was hier totaal niet aan gedacht. 

Eigen idee gepatenteerd door ander

Hoewel de testresultaten positief waren, belandde de uitvinding in eerste instantie toch nog even op de plank. Jaren later kwam de heer Jansen tot zijn verbazing zijn eigen idee tegen bij het doorzoeken van een octrooidatabase. Gepatenteerd en wel. Ik kan je vertellen, daar donderde het wel even aan het bureau van deze man.

Wat was er gebeurd?

Een ex-medewerker van de partij waar ze hun vinding hadden laten doormeten, had de octrooiaanvraag ingediend én verleend gekregen. Was dit toeval? Heeft deze persoon onbewust het idee onthouden en later gedacht dat hij zelf een uitvinding heeft gedaan? Of vond hij het zo’n inventief idee en zag hij zijn kans schoon? 

Aangesproken worden op inbreuk

Vragen die lastig te beantwoorden zijn. We zijn nu aan het onderzoeken of we juridisch voldoende valide bewijs boven tafel kunnen krijgen om de tegenpartij aan te spreken op ontlening en te kunnen dagvaarden. Mocht dit echter onverhoopt niet lukken dan zou de situatie kunnen ontstaan dat zodra de Firma Jansen haar eigen uitvinding alsnog gaat vercommercialiseren, dat zij dan notabene zelf veroordeeld kunnen worden voor het plegen van octrooi-inbreuk.

Voorkomen

Hoe voorkom je dat je in een vergelijkbare situatie terecht komt?

Je kunt:

  1. Zelf een octrooi aanvragen voordat je met anderen om de tafel gaat;
  2. Een geheimhoudingsverklaring laten tekenen door elke partij waar je jouw uitvinding aan toont;
  3. De uitvinding publiceren, bijvoorbeeld op jouw eigen website. Hierdoor is de uitvinding van openbare bekendheid geworden. Je kunt dan weliswaar geen octrooi meer aanvragen, maar jouw concurrent ook niet.

De Firma Jansen heeft hier nu niets meer aan, maar doe met dit praktijkverhaal jouw voordeel. Voordat je jouw uitvinding terugvindt in het schap, onder de naam van een concurrent.

In het volgende blog sluit mijn collega Walter Hart deze serie af met het onderwerp: Optreden tegen inbreuk? Zo pak je het slim aan. 

Klik hier voor het overzicht van deze serie over het onderwerp 'Inbreuk'. 

Leestip: infographic idee vastleggen in 7 stappen

Over de schrijver

Sinds ik in 1994 bij EP&C begon, haal ik veel plezier uit het werken met gepassioneerde uitvinders binnen een breed scala aan technologieën. Mijn achtergrond in werktuigbouwkunde stelt mij in staat...

Lees meer over Rudi >