Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Nacht­mer­­rie innovator: idee gestolen en gepaten­­teerd (8/9) | EP&C

Nachtmerrie-voor-elke-innovator:-idee-gestolen-en-gepatenteerd-(8/9)Met je eigen uitvinding om de oren geslagen worden. Dat is pijnlijk. Komt dat écht voor? Jazeker! 

Recent hadden we helaas een dergelijke zaak aan de hand. Het bedrijf in kwestie (laat ik ze de Firma Jansen noemen) had een proefexemplaar van hun uitvinding door een externe partij laten doormeten. De vinding was niet gepatenteerd, noch was er een geheimhoudingsverklaring getekend. In dat stadium van de ontwikkeling was hier totaal niet aan gedacht. 

Eigen idee gepatenteerd door ander

Hoewel de testresultaten positief waren, belandde de uitvinding in eerste instantie toch nog even op de plank. Jaren later kwam de heer Jansen tot zijn verbazing zijn eigen idee tegen bij het doorzoeken van een octrooidatabase. Gepatenteerd en wel. Ik kan u vertellen, daar donderde het wel even aan het bureau van deze man.

Wat was er gebeurd?

Een ex-medewerker van de partij waar ze hun vinding hadden laten doormeten, had de octrooiaanvraag ingediend én verleend gekregen. Was dit toeval? Heeft deze persoon onbewust het idee onthouden en later gedacht dat hij zelf een uitvinding heeft gedaan? Of vond hij het zo’n inventief idee en zag hij zijn kans schoon? 

Aangesproken worden op inbreuk

Vragen die lastig te beantwoorden zijn. We zijn nu aan het onderzoeken of we juridisch voldoende valide bewijs boven tafel kunnen krijgen om de tegenpartij aan te spreken op ontlening en te kunnen dagvaarden. Mocht dit echter onverhoopt niet lukken dan zou de situatie kunnen ontstaan dat zodra de Firma Jansen haar eigen uitvinding alsnog gaat vercommercialiseren, dat zij dan notabene zelf veroordeeld kunnen worden voor het plegen van octrooi-inbreuk.

Voorkomen

Hoe voorkomt u dat u in een vergelijkbare situatie terecht komt?

U kunt:

  1. Zelf een octrooi aanvragen voordat u met anderen om de tafel gaat;
  2. Een geheimhoudingsverklaring laten tekenen door elke partij waar u uw uitvinding aan toont;
  3. De uitvinding publiceren, bijvoorbeeld op uw eigen website. Hierdoor is de uitvinding van openbare bekendheid geworden. U kunt dan weliswaar geen octrooi meer aanvragen, maar uw concurrent ook niet.

De Firma Jansen heeft hier nu niets meer aan, maar doe met dit praktijkverhaal uw voordeel. Voordat u uw uitvinding terugvindt in het schap, onder de naam van een concurrent.

In het volgende blog sluit mijn collega Walter Hart deze serie af met het onderwerp: Optreden tegen inbreuk? Zo pakt u het slim aan. 

Klik hier voor het overzicht van deze serie over het onderwerp 'Inbreuk'. 

Leestip: infographic idee vastleggen in 7 stappen

Onderwerpen: OCTROOI, ALGEMEEN, INBREUK, INNOVATIE, WET- EN REGELGEVING