Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Wees verstandig, gebruik een i-DEPOT altijd in overleg | EP&C

i-depotUitvinders, zeker bij procesverbeteringen in de chemie, vragen mij wel eens of het beter is om die verbetering geheim te houden. Een octrooi is maar voor 20 jaar. Een geheim proces of recept, denk aan Coca-Cola, heeft geen einde. Maar wat als een research partner, een ex-medewerker of een concurrent daarna met de verbetering aan de haal gaat? In deze blog leg ik de voordelen uit van een i-DEPOT.

Een waarschuwing vooraf

Een i-DEPOT is geen octrooi en geeft dus geen bescherming van de uitvinding. Als bescherming nuttig is, kies dan altijd voor een octrooi!

Wanneer is een i-depot nuttig?

Een i-DEPOT heeft zin zolang de uitvinding geheim is. Dan is het lastig om te bewijzen dat u die informatie op een bepaald moment al in uw bezit had. Dat is nu precies waar een i-DEPOT kan helpen.

Wat is een i-DEPOT en hoe werkt het?

Het was vroeger al mogelijk om bij het BOIP, Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom, een i-DEPOT envelop in te dienen, maar dat kan nu ook digitaal. U kunt een i-DEPOT zien als een online archieflade, waar u de meest uiteenlopende documenten in op kunt slaan. Van technische tekeningen tot transcripten van cruciale vergaderingen; u kunt ze allemaal gemakkelijk uploaden. De documenten worden niet gecontroleerd of beoordeeld, ze worden alleen maar veilig opgeborgen en voorzien van een datumstempel. De inhoud van de lade ligt vast en blijft geheim tot het moment dat het als bewijs wordt gebruikt.

voordelen van een i-depot

U kunt een i-DEPOT goed gebruiken bij samenwerkingen en onderhandelingen. Het is bijvoorbeeld erg eenvoudig om een geheimhoudingsverklaring (“Non Disclosure Agreement”, NDA), te koppelen aan een i-DEPOT. Als er nadien discussie ontstaat over de oorsprong van het idee, dan heeft u een sterk bewijs in handen.

Een i-Depot is bovendien handig als bewijs voor voorgebruik.

Recht op voorgebruik

Stel, u gebruikt in uw productielijn een techniek die u geheimhoudt. Een concurrent ontwikkelt een soortgelijke techniek, maar besluit daar een octrooi op aan te vragen en gebiedt u om met uw productielijn te stoppen. Dan kunt u alsnog uw techniek blijven gebruiken, via het recht op voorgebruik. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet u onder andere aantonen dat u de techniek zelf heeft bedacht voordat uw concurrent het octrooi indiende. Daar wringt vaak de schoen, omdat dergelijke informatie vaak niet meer binnen het bedrijf is terug te vinden. Een i-DEPOT kan dan een oplossing bieden. Lees hier meer over het recht op voorgebruik

Werk samen met uw octrooigemachtigde

Het is wel zaak om de juiste informatie in een i-DEPOT vast te leggen. Te weinig informatie, en je hebt nog steeds een bewijsprobleem. Te veel informatie, en met het gebruik van het i-DEPOT als bewijs komt er meer informatie in de openbaarheid dan gewenst is.

Bedenk dat i-DEPOTS met name nuttig zijn in het begin van het proces. Wat bewaart u wel en niet? Wat deelt u en met wie? Past dit binnen de octrooistrategie? Er zitten zo veel haken en ogen aan dat ik met klem adviseer om alles wat u in een i-DEPOT wilt opslaan vooraf te overleggen met uw octrooigemachtigde. Hij of zij heeft beroepsgeheim, dus u kunt veilig sparren over de keuze tussen octrooi en i-DEPOT en hoe u het i-DEPOT gebruikt.

Samen zorgen we er dan voor dat u de juiste documentatie vastlegt en problemen rondom uw intellectueel eigendom in de toekomst een stuk kleiner maakt.

 

New Call-to-action

Onderwerpen: OCTROOI, CHEMIE, GEHEIMHOUDING, PATENT, INTELLECTUEEL EIGENDOM