Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Veilig de markt op zonder Inbreuk IE-recht (4/9) | EP&C

Inbreuk-Intellectueel-Eigendomsrecht .jpgOk, octrooien/patenten hebben een meerwaarde als u uw Intellectueel Eigendom wilt beschermen. Maar ze kunnen ook knap lastig zijn als u aan de andere kant van de tafel zit. Bijvoorbeeld als u een product op de markt wilt brengen waarvan het Intellectueel Eigendom valt onder een geldig patent van een ander.  

U heeft een vrijwaringsonderzoek gedaan en ontdekt dat er een potentieel probleem is: er bestaat een octrooi dat nieuw en inventief lijkt te zijn, en nog steeds van kracht is. Negeren of de nietigheid inroepen is dan geen optie. Wat kunt u dan nog doen als u veilig de markt op wilt, zonder inbreuk te maken?

In ieder geval de volgende  mogelijkheden:

1. Licentie

U kunt een licentie vragen aan de octrooihouder zodat u de geoctrooieerde uitvinding mag produceren of exploiteren. Soms staat er in het octrooiregister zelfs vermeld dat licenties aangevraagd kunnen worden. Hoe dan ook, u spreekt dan af voor welk bedrag, voor welke periode en binnen welke markt u deze toestemming krijgt.

Er zijn verschillende soorten licenties:

  • Bij een exclusieve licentie krijgt slechts één persoon het recht om de uitvinding te produceren of te exploiteren. Zelfs de octrooihouder moet dan alle activiteiten staken.
  • Een sole licentie geeft naast de octrooihouder nog één persoon het recht om de vinding commercieel uit te baten.
  • Het uitruilen van licenties wordt cross-licensing Dit kan voor beide partijen interessant zijn, om toegang te krijgen tot nieuwe kennis zonder in elkaars vaarwater te zitten.
  • Bij de niet-exclusieve licentie bepaalt de octrooihouder aan hoeveel andere rechtspersonen hij een licentie uitgeeft.
  • Er kan ook sprake zijn van een licentie-pool, als meerdere bedrijven samenwerken en gezamenlijk licenties uitgeven.

Verplicht afgeven licentie?
Het geven van een licentie is niet verplicht. Denk aan de weigering voor het uitgeven van een licentie door de uitvinder van het beschuit met een randinkeping. Dat is anders als de octrooihouder een machtspositie heeft. Als een uitvinding is gestandaardiseerd in de markt – bijvoorbeeld een USB-poort – dan mag de octrooihouder een licentie-aanvraag onder redelijke voorwaarden niet weigeren. De Europese Commissie heeft bepaald dat dit anders in strijd is met het mededingingsrecht.

2. Patent van de concurrent kopen OF het hele bedrijf kopen

Het behoort ook tot de mogelijkheid om het patent te kopen, bijvoorbeeld via een octrooiveiling. Wellicht is de octrooihouder hier in geïnteresseerd of wil hij zelfs wel het hele bedrijf van de hand doen.  Grote bedrijven nemen soms kleinere bedrijven over, o.a. om de octrooirechten; denk bijvoorbeeld aan farmaceut Bayer die de zaadveredelaar Monsanto wilde overnemen. (Ook hier speelt overigens mededingingsrecht een rol.) 

3. Eromheen engineeren / work-around / design-around

Dit zijn allemaal benamingen voor het ontwikkelen óm een patent heen. Hierbij is het belangrijk dat u het patent goed laat bestuderen, zodat u weet waar voor u de ruimte zit.

Alleen het vervangen van een schroef (zoals vermeld in het patent) door een spijker, is vaak niet genoeg. De rechter zal oordelen dat hier sprake is van equivalentie waardoor u alsnog beticht kunt worden van inbreuk.

Gelukkig zijn er meestal  genoeg kansen om een patent te omzeilen. Het is grappig dat er tijdens dit proces soms onverwacht alsnog een eigen uitvinding gedaan wordt.

4. Geduld

Als laatste: octrooirechten komen te vervallen: altijd! Soms is het dus slechts een kwestie van tijd voordat het vrij is om op de markt te gaan.

Kortom: inbreuk Intellectueel Eigendomsrecht? Er zijn genoeg mogelijkheden om de IE-rechten van een ander te respecteren en toch veilig de markt op te gaan. 

Lees verder in blog 5/9 over hoe u patentinbreuk aanpakt. 

Klik hier voor het overzicht van deze serie over het onderwerp 'Inbreuk'. 

New Call-to-action

Onderwerpen: OCTROOI, INBREUK, PATENT, INTELLECTUEEL EIGENDOM