Blog | Patent­inbreuk: zo pak je dat aan (5/9) | octrooibureau EP&C

Door Christiaan Houben 1 December 2022

Patentinbreuk-zo-pakt-u-dat-aan

Op een beurs, in de winkel of op internet kom je een product tegen dat verdacht veel lijkt op jouw gepatenteerde vinding. Doordat je jouw Intellectuele Eigendom hebt vastgelegd met een octrooi, ofwel een patent, kun je de inbreukmaker aanspreken.

Hoe pak je dat aan, iemand aanspreken op patentinbreuk?

Koop het product en vergelijk

Zorg dat je een exemplaar van het verdachte product in handen krijgt (zie ook de tips hoe inbreuk op te sporen) en neem contact op met jouw octrooigemachtigde. Deze gaat de kenmerken van het product vergelijken met de claims in jouw patent. Welke elementen vallen onder de bescherming en welke niet?

Wanneer het product alle kenmerken bevat die ook geclaimd zijn door het patent, is er sprake van inbreuk. Maar, er is ook een grijs gebied. Als de concurrent bijvoorbeeld de schroeven (zoals vermeld in het patent) heeft vervangen door spijkers, dan past hij niet letterlijk toe wat in jouw octrooi is vastgelegd. En tóch mag dat niet. Het verschil in de uitvoering is namelijk te klein; er is sprake van ‘equivalente inbreuk’.

Inbreuk geconstateerd?

Als er (equivalente) inbreuk is geconstateerd, dan kun je één van de volgende stappen ondernemen, al dan niet gelijktijdig.

Neem contact op met de inbreukmaker

Per aangetekende brief wijs je de inbreukmakende partij op jouw Intellectuele Eigendomsrechten. Dit kan via jouw octrooigemachtigde of advocaat. 

In de praktijk kennen de meeste concurrenten elkaar. Afhankelijk van de relatie wordt het een vriendelijk of een pittige brief. Maar altijd staat de boodschap centraal:

  • Wij stellen vast dat jouw product binnen de beschermingsomvang van patent X valt.
  • Wij verzoeken je daarom per direct jouw inbreukmakende activiteiten te staken - of - waarom voel je je vrij om dit product op de markt te brengen?

Het is van belang dat je de brief aangetekend verstuurt, zodat je er zeker van bent dat er sprake is van ‘desbewustheid’. Dit houdt in dat de tegenpartij feitelijk weet dat er inbreuk op het patent wordt gemaakt. Dit kan belangrijk zijn bij de schadebepaling in een eventueel later proces.

Stuur een onthoudingsverklaring

Met een brief vergezeld van een onthoudingsverklaring maan je de inbreukmaker om te stoppen met de inbreukmakende activiteiten. Door de onthoudingsverklaring te tekenen verklaart de inbreukmaker zijn inbreukmakende handelingen te staken en gestaakt te houden.

Je kunt verder vragen naar:

  • Opgave van zijn leveranciers
  • Aantallen van verkochte producten en producten op voorraad
  • De verkoopprijs
  • Genoten winst
  • Etc.

De onthoudingsverklaring bevat meestal een boetebeding. Als de opponent nogmaals de markt opgaat met het inbreukmakende product, dan is hij je een boete verschuldigd.

De onthoudingsverklaring wordt in de regel opgesteld door een advocaat of octrooigemachtigde.

Dagvaarding

Ben je er met de wederpartij niet uitgekomen, dan kun je er voor kiezen om een dagvaarding uit te sturen. Je daagt de wederpartij daarmee voor de rechtbank. Een dagvaarding voert de druk op en zorgt er vaak voor dat de onderhandelingen - die nodig zijn om tot een overeenstemming te komen - wél plaats gaan vinden.

Een gang naar de rechter kost tijd, energie en geld. Echter, slechts in een paar procent van alle inbreukzaken doet een rechter daadwerkelijk een uitspraak. In het gros van de gevallen wordt er voor het zover is geschikt. De inbreukmakende partij haalt de goederen van de markt, er wordt een licentie-overeenkomst gesloten, of er vindt een onderlinge uitruil plaats van licenties. Eventueel betaalt de inbreukmaker een schadevergoeding als je financiële schade hebt geleden.

Arbitrage

Het inzetten van arbitrage is een alternatief voor een gang naar de rechter. Hier wordt vaak gebruik van gemaakt als de twee partijen in de toekomst nog met elkaar willen samenwerken.

Tot slot

Ga je een partij verwittigen van patentinbreuk en blijkt dit onterecht? Of weet je of had je kunnen vermoeden dat jouw patent niet geldig is? Dan kan je dit aangerekend worden als de vermeende inbreukmaker daar schade van ondervindt. Dus pas op met het onterecht wapperen met een patent, want wie kaatst…….

Lees hier over tips hoe inbreuk op te sporen. 

Klik hier voor het overzicht van deze serie over het onderwerp 'Inbreuk'. 

Over de schrijver

Ik heb werktuigbouwkunde gestudeerd aan de Technische Universiteit Delft en werk sinds 1999 als octrooigemachtigde bij EP&C. Mijn expertise omvat metaal- en kunststofbewerking, werktuigbouwkunde en...

Lees meer over Christiaan >