Hoe kan ik mijn innovatie beschermen?

Innovatie is een van de pijlers van uw bedrijf. Het is essentieel, maar prijzig, want de kosten komen vaak voor de baten. Gelukkig heeft u met uw nieuwste innovatie een gat in de markt gevonden. Een commercieel succes lonkt, dus wilt u het Intellectuele Eigendom vastleggen. De concurrent kijkt immers altijd mee. Maar hoe pakt u zulke bescherming goed aan?

Stel het type innovatie vast

Allereerst is het belangrijk om vast te stellen om wat voor soort innovatie het gaat:

  • Lost uw innovatie een technisch probleem op?
  • Onderscheidt uw innovatie zich op het gebied van design?
  • Betreft het een creatieve uitspatting?

Het antwoord op deze vraag bepaalt welke beschermingsvorm op uw innovatie van toepassing is.

Intellectuele Eigendom vastleggen

Biedt uw innovatie de technische oplossing voor een probleem? Dan is een patent aanvragen wellicht de manier om uw Intellectuele Eigendom te beschermen. Het maakt niet uit of het om een fysiek product gaat of om een werkwijze. Met een octrooi (of patent) heeft u tot 20 jaar het alleenrecht op uw innovatie. Uw innovatie moet voldoen aan de eisen van nieuwheid, inventiviteit en industriële toepasbaarheid. Voldoet uw innovatie aan deze eisen? Dan kunt u uw idee vastleggen met een octrooi.

Ook de octrooiaanvraag moet aan een aantal eisen voldoen. Het opstellen en indienen van een aanvraag kunt u dan ook beter overlaten aan een beëdigd octrooigemachtigde. Die zorgt ervoor dat u de beste bescherming voor uw innovatie krijgt.

Let wel op: in ruil voor het alleenrecht dat u verkrijgt met een octrooi, wordt uw uitvinding openbaar gemaakt. Na publicatie wordt uw innovatie opgenomen in de octrooidatabase en kan iedereen zien wat uw innovatie inhoudt. Dat kan een groot nadeel zijn.

Geheimhouding

In sommige gevallen is geheimhouden dan ook een betere optie. Vooral wanneer aan het eindproduct niet te zien is wat de innovatie precies is. Dat maakt het moeilijk voor een concurrent om die innovatie na te bootsen. Werkwijzen lenen zich vaker voor geheimhouding dan fysieke producten. Toch kan ook voor een fysiek product geheimhouding interessant zijn.

Modelbescherming

Is de vormgeving van uw innovatie het onderscheidende element van uw product, dan komt u wellicht in aanmerking voor modelbescherming. Een modelregistratie is vijf jaar geldig. Tegen betaling kunt u die elke vijf jaar verlengen tot maximaal 25 jaar. Om in aanmerking te komen voor modelbescherming is ‘nieuwheid’ het belangrijkste criterium. Daarnaast mag de vormgeving niet technisch bepaald zijn.

Het beschermen van uw innovatie door middel van een model is specialistisch werk. Dit kunt u het beste laten uitvoeren door een octrooigemachtigde. Zij weten precies welke eisen er aan een aanvraag worden gesteld en hoe ze uw innovatie maximaal kunnen beschermen.

Beschermen van een creatieve uitspatting

Er bestaan nog meer vormen van Intellectueel Eigendomsrecht. De meesten hiervan richten zich op het beschermen van een creatieve uitspatting, zoals het schrijven van een boek, het componeren van een lied of het creëren van een bedrijfslogo. We spreken dan onder andere over auteursrecht, merkenrecht en handelsnaamrecht. Met het verkrijgen van deze vormen van Intellectuele Eigendomsrechten kunnen wij u helaas niet direct helpen, maar wij verwijzen u graag door naar een specialist.