Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | China, het Wilde Westen van Intellectueel Eigendom? | EP&C

China_het_Wilde_Westen_van_Intellectueel_Eigendom.jpg

Lange tijd was China een vrijhaven voor copycats, het Wilde Westen van het Intellectueel Eigendom (IE). Dat beeld verdient bijstelling, nu China serieus werk maakt van IE-bescherming.

De situatie in China verandert razendsnel op IE-gebied. Dat heeft alles te maken met de snelle ontwikkeling van het land. De industrie maakt flinke sprongen op het gebied van innovatie. Gevolg hiervan is dat ook Chinese uitvinders hun rechten beschermen. Daarnaast schrikt de aloude reputatie van copycat internationale investeerders af, dus is China er veel aan gelegen die smet snel van het blazoen te krijgen.

Enorme impuls

Dat het China ernst is, blijkt uit de oprichting van drie nieuwe in Intellectueel Eigendom gespecialiseerde gerechtshoven in Beijing, Shanghai en Guangzhou. Dat geeft een enorme impuls aan de professionaliteit, snelheid, betrouwbaarheid en efficiency van de Chinese IE-rechtspraak. Tot voor kort kon je twijfels hebben over de onpartijdigheid van lokale rechters. De professionele rechters van de drie nieuwe rechtbanken zijn een stuk minder afhankelijk van lokale relaties. Dat vergroot de mogelijkheden voor Europa om rechten te verzilveren in China.

Publiekelijk

Inmiddels verwerkt het Chinese rechtssysteem al meer dan 100.000 IE-zaken per jaar, waarvan de drie nieuwe rechtbanken zo’n 10% voor hun rekening nemen. Grote rechtszaken over IE worden publiekelijk uitgevochten, waardoor de kennis over IE, octrooien, rechten en misbruik steeds meer in de samenleving verankert. Dit zal ertoe leiden dat China meer en meer harmoniseert met de rest van de wereld op dit terrein. 

Huiswerk doen

Wil je een Chinees succesvol aanspreken op inbreuk, dan is het belangrijk gedegen je huiswerk te doen. Voldoen aan alle formaliteiten is absoluut een eerste vereiste en een welbespraakte lokale advocaat is onmisbaar. Daarnaast loont het om je rechten te registreren bij de douaneautoriteiten. Voor een kleine vergoeding trekken zij dan aan de bel als ze op artikelen stuiten die inbreuk maken op jouw rechten.

Gebruiksmodellen

Tot slot is het handig om gebruik te maken gebruiksmodellen. Deze snelle en goedkope variant op een octrooi heeft een afschrikwekkende werking op inbreukplegers en is een even serieus recht als een octrooi. Dat ondervond het Franse elektronicabedrijf Schneider aan den lijve toen het een verbeterde versie van de stroomonderbreker op de markt wilde brengen. Die nieuwe variant was door haar concurrent, de CHINT group, beschermd met een gebruiksmodel. Schneider mocht als schadevergoeding een record bedrag van vijftig miljoen USD overmaken aan de Chinese producent, die handig gebruik had gemaakt van het Chinees gebruiksmodel. Ook westerse bedrijven kunnen daar hun voordeel mee doen. Niet alles komt voor bescherming door middel van gebruiksmodellen in aanmerking, maar daar adviseren wij graag over. 

Meer weten over bescherming van uw intellectueel eigendom in China? Neem gerust contact op met onze China-experts Marcel Kortekaas of Rudi Riemens via e-mail.  

Onderwerpen: OCTROOI, COLUMN, CHINA