Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Veilig kennis over uw vinding uitwisselen met een NDA, ja of nee?

veilig kennis over uw uitvinding uitwisselen met een NDA?De meeste zelfstandige uitvinders en startups bereiken gedurende hun ontwikkelingsproces een moment waarop ze kennis willen delen over hun vinding. Bij het zoeken naar partners of investeerders is het bijvoorbeeld wenselijk om open en concreet te kunnen praten over die vinding. Hierin schuilt echter een risico als u die vinding nog wilt beschermen met een octrooi. Een geheimhoudingsverklaring, of Non Disclosure Agreement (NDA), lijkt in dit soort gevallen een uitkomst. U komt al snel uit op drie opties.

Optie 1: een NDA opgesteld door een advocaat

Er zijn verschillende gradaties denkbaar in hoe goed een NDA is afgestemd op uw situatie. De best mogelijke NDA, die het beste aansluit op uw situatie, krijgt u bij een advocaat. Een advocaat zal onder meer zorgen dat de gevoelige informatie goed wordt gedefinieerd en zal vastleggen hoe er wordt omgegaan met latere verbeteringen van de innovatie. Echter, ondernemers met een beperkt budget hebben hun geld vaak volop nodig voor de verdere ontwikkeling en commercialisering van de vinding. Een professioneel opgestelde geheimhoudingsverklaring brengt ook kosten met zich mee.

Optie 2: een standaard NDA

Er zijn ook online tools waarmee u vrij gemakkelijk en goedkoop een standaard NDA kunt opstellen. Dit zal nooit zo waterdicht zijn als een verklaring, zoals opgesteld door een advocaat, maar kan in sommige gevallen al best effectief zijn. Sowieso kan alleen al het voorleggen en ondertekenen van een NDA bewustzijn creëren bij de betrokken partijen. Daarom is het bovendien nuttig om in e-mail correspondentie, en op alle documenten die worden gedeeld, het woord ‘vertrouwelijk’ of ‘confidentieel’ te vermelden. Het laat zien: dit is gevoelige informatie die we niet met iedereen delen. Dat kan soms genoeg zijn. De andere kant van de medaille is wel: hoe onzorgvuldiger de NDA, hoe groter het risico dat er later een conflict kan ontstaan.

Een kanttekening

Of u nou een NDA van een advocaat of een online tool gebruikt, het is belangrijk om te beseffen dat de boete bij schending van de NDA meestal slechts een doekje voor het bloeden is. Als iemand op een borrel zijn mond voorbijpraat, zal een rechter waarschijnlijk geen enorme boete opleggen. Dat is niet redelijk en billijk.

Optie 3: octrooibescherming

Hoewel een NDA in veel gevallen verstandig lijkt en voelt, zitten er dus de nodige haken en ogen aan. Het brengt kosten met zich mee, kan onzeker zijn en de compensatie kan zomaar tegenvallen. De oplossing? Dien een octrooiaanvraag in voordat u in gesprek gaat met potentiële partners of investeerders. Of praat alleen in termen van de resultaten van uw vinding, en niet over de technische details.

Eenmaal beschermd met een ingediende octrooiaanvraag kunt u vrijuit praten. Bovendien kan een ingediende octrooiaanvraag helpen om die partner of investeerder ook echt aan boord te krijgen. Natuurlijk is ook dit een financiële investering, maar wel één die zich veel beter en langer uitbetaalt. Bovendien zijn er manieren waarop u, door het inbrengen van benodigde informatie zoals tekeningen, de kosten van een octrooiaanvraag kan drukken. Hier leest u hoe dat precies werkt.

 

New call-to-action

 

Onderwerpen: OCTROOI, ALGEMEEN, PATENT, INTELLECTUEEL EIGENDOM