Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Wat kenmerkt een goede octrooigemachtigde? | Octrooibureau EP&C

2106-5-eigenschappen-octrooigemachtigde_2-kolomWe hebben bij EP&C de meest diverse collega’s met uiteenlopende achtergronden, specialisaties en hobby’s. Maar hoewel ze op veel fronten verschillen, zijn er zeker bepaalde eigenschappen die elke octrooigemachtigde heeft. Wat kenmerkt deze duizendpoten? Toch in elk geval vijf eigenschappen.

1. Je werkt goed zelfstandig

Met elke nieuwe cliënt duik je tot de diepste bodem van een bijzonder specifiek vakgebied. Je bekijkt de innovaties van je cliënt, onderzoekt de bestaande technieken op dit gebied en ontdekt soms werelden vol bedrijven en nieuwe ideeën. Dat betekent oogkleppen op en onderzoek doen. Maar, er is ook een hele andere kant aan het vak.

2. Je werkt goed met anderen

Haaks op die eerste eigenschap staat namelijk een net zo belangrijke tweede kwaliteit. Zo goed als je in je eentje door ingewikkelde materie heen kan werken, zo goed kun je er ook met anderen over praten. Octrooigemachtigden zijn vaak een bijzondere mix: introverte mensen met een extraverte kant, of andersom. Want uiteindelijk moet je na dat uitgebreide onderzoek op een heel duidelijke manier kunnen uitleggen hoe je een cliënt kan gaan helpen. Zowel verbaal als in je schrijven kun je je goed en duidelijk uitdrukken. In elk geval naar een cliënt en, als je dat interessant vindt, bij EP&C ook naar geschreven media of televisie.

3. Je bent technisch onderlegd

Bouwkunde, informatica, medische technologie; het is maar een greep uit de studies die je vindt als je kijkt naar onze collega’s. Alle octrooigemachtigden hebben een universitaire technische opleiding gedaan, waarna ze vervolgens een 3-jarige opleiding op het gebied van octrooirecht volgen. Die technische kennis is cruciaal. Het is de enige manier waarop je samen kunt werken met andere techneuten. Je moet elkaars taal spreken, elkaars denkwijzen snappen en elkaars materialen en markten op zijn minst globaal begrijpen.

4. Je bent analytisch

Als octrooigemachtigde verwerk je enorme hoeveelheden informatie tot een zo puntig mogelijk geformuleerde aanvraag. Je duikt het ene moment diep in de details van een super specifieke techniek, maar zoomt net zo makkelijk uit op de volledige markt waarbinnen je die techniek kan gaan vermarkten. Een analytische geest is dus een absolute pre.

5. Je bent precies

Het schrijven van octrooien en andere beschermingsvormen is precisiewerk. Een verkeerd geplaatste punt of een fout gespelde naam kan gigantische gevolgen hebben, net als het missen van een deadline. Octrooigemachtigden zijn echte Pietjes Precies zowel in hoe ze werken als wat ze aanleveren.

EP&C bedrijfsschool

Natuurlijk heeft niemand al deze vaardigheden volledig onder de knie. We verschillen allemaal in karakter, persoonlijkheid en achtergrond en hebben dus ook allemaal eigenschappen die meer of minder vanzelfsprekend zijn. Daarom is er de EP&C Academy, waar we octrooigemachtigden in opleiding helpen te begrijpen waar hun krachten en kansen liggen en hoe we uit allebei het beste kunnen halen.

Ben je benieuwd? Kijk dan vooral eens naar onze vacatures of stuur een berichtje naar jobs@epc.nl.

Onderwerpen: ALGEMEEN