Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Beroepsorganisatie garandeert kwaliteit octrooigemachtigden | EP&C

Beroepsorganisatie_garandeert_kwaliteit_octrooigemachtigden.jpg

De Raad van Toezicht van de Orde van Octrooigemachtigden heeft de wettelijke taak om te controleren of octrooigemachtigden hun beroep goed uitoefenen. Ook controleert die raad de opleiding en permanente bijscholing van gemachtigden.

Daarmee kan de Orde een kwaliteitsgarantie afgeven voor het werk van alle octrooigemachtigden in Nederland, stelt Robbert-Jan de Lang, voorzitter van de Orde van Octrooigemachtigden. “Om gemachtigde te kunnen worden moet je om te beginnen een technische of exacte masteropleiding hebben gedaan. Vervolgens werk je drie jaar in opleiding onder begeleiding van een octrooigemachtigde, waarna je het wettelijk gestelde examen kunt afleggen. Aansluitend of tegelijkertijd leggen de meesten ook het Europese examen af. Het vergt enorm veel zelfstudie en –discipline om deze examens met goed gevolg af te kunnen leggen”, aldus De Lang.

Permanente educatie

Daarna kan de kandidaat worden beëdigd tot octrooigemachtigde, die dan meteen verplicht lid is van de Orde van Octrooigemachtigden. ”Sinds 2006 zijn gemachtigden verplicht zich permanent bij te scholen. De Raad van Toezicht controleert of de leden zich hieraan houden, onder andere aan de hand van het minimum aantal te volgen lesuren en nascholingen. Mocht het toch voorkomen dat een klant niet tevreden is over het werk van een gemachtigde, en daar met de octrooigemachtigde zelf niet uitkomen, dan kan hij een klacht indienen bij onze Raad van Toezicht. Die beoordeelt de situatie en is verantwoordelijk voor de tuchtrechtspraak. De Raad van Toezicht kan een gemachtigde indien nodig op de vingers tikken met een waarschuwing, berisping of schorsing. Ook kan een gemachtigde uit het ambt worden ontzet. In de praktijk komen er hooguit een of enkele klachten per jaar binnen, die niet eens allemaal tot een onderzoek van de Raad van Toezicht leiden. Dat is erg weinig op een bestand van circa 550 gemachtigden. Het laat zien dat kwaliteitsbewaking werkt”, zegt De Lang.

Sneller en completer

EP&C, een van de oudste en grootste octrooibureaus in Nederland met zo’n dertig gemachtigden in dienst, heeft nog een extra kwaliteitsslot op de deur. Dat stelt partner Rudi Riemens. “Wij gaan daarin verder dan gemiddeld. Elke octrooiaanvraag of advies dat hier de deur uitgaat, is van tevoren intern gecheckt door een collega, inhoudelijk en voor een eventuele second opinion. De praktijk heeft bewezen dat dit de kwaliteit van ons werk verhoogt, doordat we sneller en completer antwoord krijgen op de vraag. Dat is uiteindelijk beter, sneller en voordeliger voor onze opdrachtgevers”, aldus Riemens.

Onderwerpen: OCTROOIGEMACHTIGDE, OCTROOI, ALGEMEEN