Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Hoe kies ik een octrooigemachtigde

Hoe-kies-ik-een-octrooigemachtigde.jpgWij van WC-eend ……..kent u ‘m nog?

Ik weet het, het klinkt absurd dat ik – octrooigemachtigde bij EP&C - u ga vertellen hoe u een octrooigemachtigde gaat vinden die bij u past. Maar leest u toch even verder.

Uiteraard kan ik de octrooigemachtigden van EP&C van harte aanbevelen. Maar als voormalig Voorzitter van de Orde van Octrooigemachtigde behartigde ik ook de belangen van de octrooigemachtigden die niet bij EP&C actief zijn. Ik vind het - oprecht - veel belangrijker dat u een professional in de arm neemt, die kundig is en bij u past. Bij uw bedrijf, bij uw techniek. Die u een ijzersterk advies geeft en voor u een octrooi schrijft waar u beiden achter kunt staan. Bij welk kantoor deze man of vrouw ook werkt.

Dus: hoe kies ik mijn octrooigemachtigde? Dit zijn mijn tips:

Tip 1: kies voor een beëdigd persoon

Octrooiadviseurs of octrooi-experts. Dan moet er al een belletje bij u gaan rinkelen. Alleen personen die octrooigemachtigde (of in het Engels: Patent Attorney) op hun visitekaartje hebben staan, zijn door de overheid beëdigd en gecertificeerd. Wie dit zijn, kunt u nakijken in het register van de beroepsvereniging De Orde van Octrooigemachtigden.

Deze octrooigemachtigden beschikken aantoonbaar over de benodigde technische en juridische kennis. Zij hebben de vereiste diploma’s op zak, houden hun kennis op peil en houden zich aan de wettelijke geheimhoudingsplicht. Als u met één van deze mensen in zee gaat, bent u verzekerd van een goed advies.

Met het opvolgen van deze eerste tip, scheidt u het kaf van het koren. Er zijn zo’n 290 beëdigde octrooigemachtigden in Nederland waar u vrij uit kunt kiezen. Op naar de volgende tip!

Tip 2: kies voor octrooigemachtigde die uw techniek begrijpt

Naast het feit dat een octrooiaanvraag moet voldoen aan een aantal wettelijke vereisten, moet de uitvinding foutloos omschreven zijn. Om dit te kunnen, is het handig als de octrooigemachtigde uw techniek begrijpt.

Alle octrooigemachtigden hebben een technische opleiding afgerond. Bijvoorbeeld in de werktuigbouwkunde, chemie, elektrotechniek, biochemie of een andere technische richting. Maar, dat wil niet zeggen dat elke octrooigemachtigde net zo thuis is in uw vakgebied als u dat bent. U blijft altijd de expert op uw eigen gebied.

Vraag daarom, bij het selecteren van een octrooigemachtigde, naar zijn of haar specialisaties. Of naar de afstudeerrichting van de persoon in kwestie. Dat helpt al een beetje.

Het praten over uw eigen techniek met uw beoogde octrooigemachtigde is echter het belangrijkste. Dat geeft u snel informatie over de aanwezige affiniteit met uw innovatie. Wordt uw verhaal begrepen? Worden de juiste vragen gesteld? Wordt er meegedacht?

Met de inzichten van uw octrooigemachtigde kan uw uitvinding beter worden. Vanuit het andere perspectief, gekoppeld aan uw ervaring, kunnen er verrassende invalshoeken ontstaan. 

Na het opvolgen van tip 2 blijven alleen die octrooigemachtigden over die verstand hebben van uw technologie. Uiteraard is dit afhankelijk van uw vakgebied, maar veel meer dan 70 geschikte kandidaten zullen er niet overblijven. En nu?

Tip 3: kies voor een octrooigemachtigde waar het mee klikt

U kent dat wel, met sommige mensen heb je maar een half woord nodig en met de ander, pffff.

Daarom, als laatste tip: ga met iemand in zee waar het mee klikt. Het is een open deur, maar wel een ontzettend belangrijke.

Werk alleen met een persoon die u uitlegt welke keuzes u moet maken, die u echt begeleidt. Die u vertelt wat u kunt verwachten, hoeveel u moet budgetteren. Ok, een beetje jargon zult u voor lief moeten nemen. Maar bij twijfel: niet doen!

U heeft namelijk maar één keer de kans om uw innovatie te voorzien van een passend beschermend jasje. Het moet in één keer goed.

Met de keuze voor een octrooigemachtigde investeert u in een langdurige relatie. Natuurlijk kunt u altijd switchen, maar het is net als bij het aanvragen van een octrooi: het is handiger om het in één keer goed te doen. 

New Call-to-action

Onderwerpen: OCTROOIGEMACHTIGDE, OCTROOI, SAMENWERKING, TIPS