Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Een week uit het leven van een Trainee Patent Attorney | EP&C

In navolging op ‘Een week uit het leven van een Octrooigemachtigde’ ditmaal ‘Een week uit het leven van een Octrooigemachtigde in Opleiding’.

In navolging op ‘Een week uit het leven van een Octrooigemachtigde’ ditmaal ‘Een week uit het leven van een Octrooigemachtigde in Opleiding’. 

Maandag

De toevoeging ‘in Opleiding’ houdt in dat je gedurende de eerste 3-4 jaar in het vak in feite nog steeds student bent. Naast je gewone werkzaamheden gaat er gemiddeld een dag van je werkweek op aan je opleiding. Deze week wordt er gestart met een opleidingsdag in Utrecht, waarbij het onderwerp Licenties op het programma staat. De docenten zijn gewoonlijk ervaren advocaten die middels mooie anekdotes uit hun eigen praktijk de te behandelen materie inspirerend weten te brengen. Na een dag actief luisteren is het fijn om ook wat fysieke inspanning te doen. Daarom wordt de dag samen met twee medestudenten van een ander kantoor afgesloten bij een klimhal. Na wat pittige routes en boulders rijd ik tevreden naar huis.

Dinsdag

Vandaag word ik vroeg opgehaald door mijn mentor Walter Hart voor een bezoek aan een mogelijke opdrachtgever in Friesland. Categorie: pneumatiek. De directeur en hoofd R&D kende ik nog van een eerder gegeven workshop ‘Patent Aanvragen’. Het feit dat ze na de workshop deze afspraak hebben ingepland is een mooi compliment! De passie van beide heren is aanstekelijk, en wordt mede gevoed door een rondleiding door de werkplaats. Tijdens dit soort afspraken probeer ik goed te letten op de advieswijze van Walter, waar ik veel van leer. Er wordt door de directeur besloten dat we het idee van dit bedrijf mogen vertalen naar een octrooiaanvraag. Al met al dus een leerzame en succesvolle dag!  

Woensdag

Een eerste concept van een octrooiaanvraag die ik vorige week grotendeels heb opgesteld rond ik vandaag af. Categorie: offshore windturbines. Het concept lever ik op aan Walter zodat hij deze kritisch kan nazien. Na zijn feedback te hebben verwerkt lever ik het concept op aan de cliënt. Na de lunch fietsen we even langs een cliënt die zich sinds kort in de buurt heeft gevestigd. Er wordt gewerkt aan een vernieuwende koffiemachine. Als liefhebber van espresso mag ik als kers op de taart een kopje proeven, dat smaakt goed! Dit apparaat staat binnenkort zeker op mijn aanrecht. Terug op kantoor besteed ik nog wat tijd aan het vertalen van octrooiconclusies. Het is goed om eens in de zoveel tijd een vertaling te doen om je technische woordenboek op peil te houden. 

Ik verlaat het kantoor om 18:15 uur om baantjes te gaan trekken in het Flevoparkbad, een van de best bewaarde geheimen van Amsterdam. Misschien nu niet meer…

Donderdag

Mijn vaste werkplek bevindt zich in Amsterdam, maar vandaag werk ik in ons hoofdkantoor in Rijswijk. Collega Isabelle de Grave-Wolterink werkt ook in Rijswijk en ik mag haar assisteren bij de voorbereiding van een beroepsprocedure. Categorie: machinebouw. De focus ligt met name op het analyseren van de hulpverzoeken. Onze tickets naar München zijn al geboekt voor deze zaak.

Later op de dag heb ik het met Hendrik Jan Brookhuis over een octrooiaanvraag die door een concurrent van een cliënt is ingediend. Categorie: spoorwegen. De betreffende octrooiaanvraag lijkt zo lek als een mandje, wat mogelijkheden biedt voor een effectieve Third-Party Observation. Dit is een mededeling waarin onderbouwd wordt dat de octrooiaanvraag niet verleenbaar zou moeten zijn omdat de technologie al bekend is of voor de hand ligt.

Een voordeel aan werken in Rijswijk is dat je in no-time in Delft bent. Na deze werkdag haak ik daarom aan bij een barbecue op het dakterras van mijn oude studentenhuis.

Vrijdag

Het nieuwheidsonderzoek en bijbehorende Schriftelijke Opinie van een van mijn favoriete vindingen is binnengekomen. Categorie: fietsen. De examiner lijkt de vinding niet goed te interpreteren. Aan mij om te zorgen dat hier verandering in komt, een mooie uitdaging!

’s Avonds staat er een Jong IE-borrel op het programma. Mede-trainee Thomas Remmerswaal en ik komen erachter dat we de enige techneuten zijn onder enkel jong IE-advocaten (IE=Intellectuele Eigendom). Het bleef nog lang onrustig…

Weekend

Samen met een vriend en zijn vriendin afgesproken bij de Utrechtse Heuvelrug om te gaan mountainbiken. Ik word er bergop vierkant afgereden, confronterend.

Zondag besteed ik nog wat tijd aan de opleiding, in het bijzonder aan de module Praktische Vaardigheden. De opdracht is om een advies op te stellen voor een fictieve cliënt. Hij wil weten of een fictieve concurrent inbreuk maakt op het octrooi van zijn gereedschapskist.

Ben je nieuwsgierig geworden naar het vak van octrooigemachtigde? Neem dan gerust contact op!

 

New Call-to-action

Onderwerpen: OCTROOI, ALGEMEEN