Octrooien en startups: EP&C legt uit en is transparant over kosten 

  Een octrooiaanvraag kost geld. Als startup heeft u geen eindeloos budget voor de bescherming van uw innovaties. Bij EP&C begrijpen we dit. We zoeken daarom naar slimme manieren om met een beperkt budget toch een goede bescherming te realiseren. Over de kosten zijn we transparant. Nooit verrassingen achteraf dus. 

  Intellectueel eigendom is complexe materie. Daarom leggen we duidelijk uit hoe het werkt en wat u kunt verwachten. Die kennis is belangrijk voor nu, maar ook voor de toekomst. Zo bent u ook na de startupfase toegerust om goede keuzes te maken over uw intellectueel eigendom. 

  Voordelen van octrooieren voor startups 

  Octrooieren heeft een aantal grote voordelen. Deze gelden voor alle bedrijven, maar zeker als u zich in de startupfase bevindt. 

  We zetten de voordelen voor u op een rij: 

  1. Concurrentievoordeel
   U verkrijgt een uitsluitend recht om uw innovatie te maken of gebruiken. Dit geeft u een sterke positie op de markt ten opzichte van concurrenten en verhoogt de waarde van uw bedrijf.
  2. Aantrekkelijk voor investeerders
   Bedrijven die in hun startupfase octrooien aanvragen, maken tot tien keer meer kans om financiering te krijgen dan bedrijven die dit niet doen (EPO/EUIPO 2023). Met goede bescherming is de kans groter dat investeerders hun geld terugverdienen.
  3. Marketingtool
   Door “patented” of “patent pending” te noemen in een marketingcampagne, laat u zien dat het om een innovatief product gaat. Consumenten zijn hierdoor eerder geneigd om het product te kopen tegen een hogere prijs.
  4. Financieel voordeel
   U kunt licenties uitgeven of uw intellectuele eigendomsrecht verkopen aan een andere partij. Hiermee geeft u die partij, tegen betaling, toestemming om uw vinding commercieel te gebruiken.

  Waarom is een octrooi belangrijk voor een startup? 

  We merken in gesprekken met startups dat overtuigen van investeerders een belangrijke reden is om een octrooi aan te vragen. Terecht, want het vergroot de kans op financiering aanzienlijk. Daarnaast steekt u als startup steekt u veel tijd en geld in de ontwikkeling van uw innovatie. Als uw vinding dan uiteindelijk de markt op kan, dan wilt u dit veilig kunnen doen. Zonder dat concurrenten er met uw ideeën vandoor gaan.

  Goede bescherming van uw intellectueel eigendom zorgt ervoor dat u zelf de financiële vruchten plukt van uw innovatie. Een octrooi geeft u het exclusieve recht om maximaal twintig jaar een product of werkwijze commercieel in te zetten. Het creëert hiermee een tijdelijk monopolie.

  Financieringsmogelijkheden van een octrooi voor startups 

  Voor een startup kunnen de kosten van een octrooiaanvraag een obstakel vormen. Gelukkig kunt u ook met een kleinere investering al uw innovatie beschermen. Bijvoorbeeld door de kosten voor uw octrooiaanvragen uit te smeren over een langere periode

  Er zijn meerdere initiatieven die startups helpen met de financiering van een octrooiaanvraag. De voorwaarden verschillen onderling. Wilt u weten wat er voor u mogelijk is? Laat het ons weten, we brengen u graag in contact met een initiatief dat bij u past.  

  Lees meer over octrooien en startups 

  Meer weten over de bescherming van intellectueel eigendom van startups? Lees dan ook eens deze blogs of bekijk het webinar. 

  Octrooi aanvragen met EP&C 

  EP&C werkt graag met startups. Het is inspirerend om in contact te zijn met mensen met verfrissende ideeën. Bovendien dragen we graag bij aan de bescherming van de innovaties van de toekomst.

  We zijn trots op de samenwerking met onderstaande startups. Lees hun verhaal en laat u inspireren. 

  Stappen van de samenwerking

  Tijdens alle stappen van onze samenwerking leggen we u uit wat we doen en waarom. We maken complexe materie begrijpelijk en we denken met u mee. Samen doorlopen we de onderstaande stappen. 

  Vrijblijvend strategie-assessment
  In dit gratis en vrijblijvende gesprek hebben we het uitgebreid over uw innovatie en over uw wensen voor de bescherming ervan. 

  Eerste advies
  Op basis van het strategie-assessment zetten we voor u op papier welke kansen en bedreigingen we zien. We doen een voorstel tot het opstarten van bijpassende acties. Eén van die acties kan een octrooiaanvraag zijn. Dit advies is waardevol voor investeerders en het geeft u een sterke positie richting hen.

  Start octrooiaanvraag
  Is een octrooiaanvraag de beste strategie? Dan gaan we verder de diepte in over uw uitvinding. We bepalen de omvang van de bescherming en we beschrijven dit in de claims. Zijn we het hier over eens, dan werkt de octrooigemachtigde de volledige octrooiaanvraag uit en dient deze in. Ook daarna blijven we in contact. Zo kunnen we ook voor de lange termijn adviseren over uw intellectueel eigendom. Wanneer u bedrijf groeit of als u verder wilt ontwikkelen bijvoorbeeld. 

  Kosten octrooi voor een startup

  De kosten van het octrooi hangen sterk af van waar u uw innovatie wilt beschermen, de complexiteit van de innovatie en het doel van het octrooi. Bespreek dus altijd met uw octrooigemachtigde welke strategie het beste bij u past. Deze kan u uitleggen wat u kunt doen om kosten te besparen en hoe kosten uitgesteld kunnen worden.

  De kennispartners van EP&C 

  EP&C werkt samen met onderstaande innovatieve kennispartners. U kunt als startup gebruik maken van dit uitgebreide netwerk. Ook zijn we regelmatig bij hen aanwezig, zodat we u daar kunnen ontmoeten voor vrijblijvend advies. Interesse? Neem dan contact met ons op.

  Onze specialisten voor startups

  Bij EP&C werken octrooigemachtigden die zijn gespecialiseerd in het begeleiden van startups. Zij hebben een groot netwerk en een uitgebreide technische én juridische expertise. Denkt u over een octrooiaanvraag of wilt u hier advies bij? Neem dan vrijblijvend en kosteloos contact op met Sjoerd Bielleman, Nyske Blokhuis, Mark Jolink of Thomas Remmerswaal of met een van onze vestigingen.