Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Prioriteits­recht. Wat is het en wat heeft u er eigenlijk aan? | EP&C

Prioriteitsrecht. Wat is het en wat heeft u er eigenlijk aan? Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Die harde levensles leren we al snel in het leven. Ook binnen octrooiering werkt dit zo, maar dan in het voordeel van de uitvinder. Stel, u heeft een nieuwe en inventieve uitvinding gedaan om uw productieproces te versnellen. U wilt voorkomen dat uw concurrenten dit proces zomaar kopiëren, maar u heeft nog wel tijd nodig om verder onderzoek naar het proces te doen. Dan komt het prioriteitsrecht u goed van pas.

Octrooien zijn per land apart geregeld. Wilt u een Japans octrooi, dan wij dat voor u in Japan. Wilt u een Amerikaans octrooi, dan geldt precies hetzelfde. Maar octrooiering is een lang proces. Of misschien weet u nog niet exact waar u een octrooiaanvraag wilt indienen. Er is eerst nog meer marktonderzoek nodig. Loopt u al die tijd dan het risico dat uw concurrent er met uw uitvinding vandoor gaat? Dankzij het prioriteitsrecht is dit gelukkig niet zo.

Hoe werkt het?

Op het moment dat u in Nederland een octrooi aanvraagt, is de indieningsdatum van belang. We noemen dit de prioriteitsdatum. Iedereen die daarna nog met dezelfde uitvinding komt is te laat, u was eerder. Het recht dat u hiermee verkrijgt noemen we het prioriteitsrecht. Vanaf de datum dat u het octrooi indiende heeft u 12 maanden om te beslissen of u ook in andere landen wilt indienen. Anderen kunnen nu niet namaken of een patent indienen, u was immers de eerste.

Voordelen van het prioriteitsrecht.

Het mooie aan het prioriteitsrecht is dat de datum in beton gegoten is. Een voorbeeld ter illustratie. U dient in Nederland op 1 maart 2022 een octrooi in op zelfstrikkende veters. U doet vervolgens onderzoek naar de afzetmarkt in Amerika, spreekt mensen met gewrichtsklachten, gaat om tafel met investeerders. Daarna besluit u om op 1 oktober 2022 ook in Amerika een octrooi in te dienen. Toch wordt er, ook voor de Amerikaanse indiening, uitgegaan van 1 maart 2022.

Eens gegeven, blijft gegeven.

Komt er nu tussen 1 maart en 1 oktober iemand in Amerika ook op het gekke idee van de zelfstrikkende veters, dan maakt het niet uit dat uw octrooi daar nog niet was ingediend. Voor de latere aanvraag wordt de toetsingsdatum voor nieuwheid en inventiviteit teruggelegd naar de datum van de Nederlandse indiening. Ook hier geldt dus een kinderlijke levensles: eens gegeven, blijft gegeven. Vanaf de prioriteitsdatum kunt u rustig praten en publiceren over uw innovatie. U heeft immers prioriteitsrecht.

Het eerste jaar na indiening geeft u veel waardevolle informatie. Het Octrooicentrum Nederland geeft bijvoorbeeld feedback en u krijgt de eerste inschatting van octrooibaarheid. Een belangrijk jaar waarin u goed kunt onderzoeken waaraan u uw geld uitgeeft.

Landenkeuze kan later.

Om het prioriteitsrecht in te roepen moet u wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Een daarvan is dat u geen punt of komma meer mag veranderen aan de oorspronkelijke octrooiaanvraag. Focus dus in de eerste gesprekken met uw octrooigemachtigde echt op de innovatie zelf. Veel bedrijven zijn al stappen verder, door te bedenken waar ze willen gaan beschermen. In het eerste jaar heeft u overal bescherming. Veelal wordt de aanvraag ingediend via de NL-PCT-route. Via die route heeft u na indiening ruimschoots te tijd om te besluiten waar u uw innovatie nog meer wil beschermen.

Laat de landenkeuze dus even voor wat het is en richt u op uw uitvinding. Beschrijf uw innovatie uitgebreid, bedenk hoe u er geld mee wil verdienen en of uw innovatie misschien nog breder gebruikt kan worden. Uw octrooigemachtigde doet vervolgens de rest om ervoor te zorgen dat u alle voordelen van uw prioriteitsrecht kunt gebruiken.

Hou onze blogs in de gaten. Binnenkort leest u hier meer over 3 belangrijke voorwaarden waaraan u moet voldoen om het prioriteitsrecht in te kunnen roepen.

Wilt u geen blog missen? Schrijf u dan hier in voor onze nieuwsbrief. Wilt u meer weten over het prioriteitsrecht, download dan hier gratis onze white paper. Heeft u andere vragen over octrooieren, neem dan gerust contact met me op. Op werkdagen kunt u tussen 14:00 en 17:00 uur ook met mij of een van mijn collega’s chatten. De chat opent zich vanzelf als u naar www.epc.nl gaat. Wij zitten klaar om uw vragen te beantwoorden. 

New call-to-action

Onderwerpen: OCTROOI, ALGEMEEN, PATENT, INNOVATIE, INTELLECTUEEL EIGENDOM, WET- EN REGELGEVING