Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Patent aanvragen: Voordelen van de NL PCT-Route

Voordelen-van-de-NL-PCT-Route.jpgBedrijven komen bij EP&C voor de bescherming van verschillende producten en werkwijzen. Van achtbanen tot plastic dopjes. Van schermdoeken in kassen tot technieken voor DNA-analyses.

Ondanks deze diversiteit hebben 9 van de 10 bedrijven iets gemeenschappelijks. Namelijk, op het moment dat de Intellectueel Eigendomsrechten worden aangevraagd, is er vaak nog onduidelijkheid over de commerciële potentie van de vinding. In Nederland, maar ook daarbuiten.

Dat kán een probleem zijn, want als u een octrooirecht (of patent, wat is het verschil?) wilt vestigen, dan moet u ook aangeven in welk land u dit wilt. Hmmm, en nu?

Voor ondernemers die eerst willen zien of hun uitvinding écht de nieuwe belofte op de markt wordt voordat ze geld pompen in het octrooieren ervan, is de zogenaamde NL PCT-Route een uitkomst: u begint met een Nederlandse octrooiaanvraag gevolgd door een PCT-aanvraag.

Wat zijn de voordelen van deze route?

1. U legt uw innovatie snel vast tegen geringe kosten op een bepaalde datum (prioriteit)

Bij de NL PCT-route start u met de indiening van een Nederlandse Octrooiaanvraag.  Dit heeft een aantal voordelen: 

- Snel: Na zo’n 9 maanden ontvangt u het nieuwheidsonderzoek. U weet binnen een paar maanden of uw octrooi potentie heeft.

- Veel voor weinig: Het internationale nieuwheidsonderzoek kost € 869,-. Voor dit bedrag ontvangt u een kwalitatief hoogwaardig onderzoeksrapport dat u informatie geeft over de nieuwheid, inventiviteit en industrieel toepasbaarheid van uw uitvinding. Als u de Nederlandse octrooiaanvraag overslaat, en u vraagt direct een PCT-aanvraag aan, dan kost ditzelfde onderzoek overigens € 1.800,-.

Bovendien kunt u bij indiening van de PCT-aanvraag via een brief reageren op het   nieuwheidsonderzoek van de Nederlandse octrooiaanvraag. Zo kan een eventueel negatieve  mening over de octrooieerbaarheid worden bijgesteld.

- € 1.000,- voordeel: Als u na de indiening van de Nederlandse octrooiaanvraag kiest voor een PCT-aanvraag, dan ontvangt u de kosten van het nieuwheidsonderzoek (ad € 1.800,-) retour. Terwijl u € 800,- heeft betaald.

- Besparing op instandhoudingstaks: Het betalen van de instandhoudingstaks start per land één jaar later. Dit kan u een forse besparing opleveren.

Maar er is nog een belangrijk pluspunt.

Prioriteit
Met de eerste indiening van de Nederlandse octrooiaanvraag  registreert u uw idee als uw innovatie. U claimt hiermee ‘prioriteit’. Als u vervolgens kiest voor een PCT-aanvraag, dan heeft u het voorrecht om een octrooi in te dienen in een ander land, met dezelfde prioriteitsdatum als de Nederlandse aanvraag.

Ik zal dit toelichten aan de hand van een voorbeeld.

U heeft op 1 maart 2017 een Nederlandse octrooiaanvraag ingediend op een ingenieuze schroef. Als blijkt dat er in China een gat in de markt is voor dit product, en u heeft voor 1 maart 2018 een PCT-aanvraag ingediend, dan kunt u tot 1 september 2019 een Chinese octrooiaanvraag indienen. De prioriteitsdatum van dit octrooi is echter 1 maart 2017. Inbreukmakers kunt u met terugwerkende kracht aanpakken.

Met het aanvragen van uw Nederlandse octrooi op 1 maart 2017 heeft u niet alleen in China prioriteitsrecht gecreëerd, maar ook in 176 andere landen van de wereld.

Als u meer wilt lezen over dit onderwerp, dan raad ik u onze White Paper over prioriteitsrecht aan.

2. U heeft tijd voor marktverkenning 

Door te kiezen voor de NL PCT-route koopt u als het ware tijd om uw markt te verkennen. Om precies te zijn: 30 maanden na de eerste indiening van het Nederlandse octrooi. Binnen deze periode maakt u uw keuze in welke landen u de octrooiprocedure gaat opstarten.

U kunt deze tijd benutten voor diverse zaken. U kunt investeerders zoeken. Uw product lanceren en ervaren hoe succesvol dit verloopt. Of u monitort hoe de markt zich ontwikkelt, wat uw concurrenten doen.

Ook politieke ontwikkelingen kunnen een ander licht op uw ondernemersplan doen schijnen. Met de inauguratie van een nieuwe president kan de wereldhandel er bijvoorbeeld opeens heel anders uitzien.

Anyway, in de bedenktijd van 30 maanden die u voor uzelf creëert, kunt u tot inzichten komen die u helpen bij het maken van de beslissing: in welk land wil ik nog meer een patent aanvragen? Of laat ik het bij ‘een Nederlander’?

3. U stelt een grote kostenpost uit naar een later moment

Tot slot een laatste voordeel met een financieel karakter.

Zoals u misschien zelf ook heeft ervaren, concentreren de kosten zich tijdens een ontwikkelingstraject vaak in de beginperiode. Kosten voor het testen van de innovatie, het maken van een prototype, het aanvragen van een eerste octrooi (hier leest u hoe de kosten zijn opgebouwd), misschien ook het opstarten van een nieuw bedrijf, marktonderzoek; allemaal activiteiten die drukken op het beschikbare budget. Terwijl de innovatie zelf nog geen euro oplevert!

De crux van de NL PCT-route zit ‘m in het feit dat u een grote kostenpost van de IE- bescherming naar een later moment verschuift. Naar een moment waarop u weet of uw innovatie kan renderen. Terwijl u de mogelijkheden op het octrooieren van uw innovatie behoudt.

Slimme keuze
Al met al kan ik concluderen: de NL PCT-route is niet voor niets de meest gekozen strategie door ondernemers. Met het claimen van prioriteit heeft u de tijd voor marktverkenning en gaat u slim met uw IP-budget om.

Wilt u meer weten over de NL PCT-Route? Download dan hieronder onze brochure.

New Call-to-action

Onderwerpen: OCTROOI, PATENT, TIPS