Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Third Party Observation: middel tegen ongewenste octrooien | EP&C

Third Party Observation: effectief middel tegen ongewenste octrooien

Wat te doen als u vindt dat een Europees octrooi van een concurrent ten onrechte is verleend of als een octrooiaanvraag u erg slecht uitkomt? U kunt altijd bij het Europees Octrooibureau oppositie voeren tegen zo’n octrooi en daarna eventueel nog in beroep gaan tegen de uitspraak. Sinds januari 2020 gelden er echter nieuwe regels voor de beroepsprocedure, waardoor zo’n oppositie- en beroepsprocedure een stuk minder aantrekkelijk is. Gelukkig is er nog een manier om de aanvraag van uw concurrent onder het vergrootglas van het EPO te leggen. Het is goedkoper en eenvoudiger, en werkt ontzettend goed: de Third Party Observation.

Hoe werkt een Third Party Observation?

De Third Party Observation is geen oppositie tegen een verleend octrooi, maar kritiek op een aangevraagd octrooi. Niet de aanvrager of het octrooibureau, maar een ‘derde partij’ kan aangeven waarom die vindt dat deze aanvraag moet worden geweigerd of aangepast.

Uw octrooigemachtigde dient een stuk in bij het Octrooibureau, waarin staat uitgelegd waarom de aanvraag moet worden aangepast of geweigerd. Het Octrooibureau is tegenwoordig verplicht om dat verzoek in behandeling te nemen. Het fijne is ook nog eens: u betaalt weliswaar voor het opstellen van het document, maar de verdere procedure kost niets. Het is daarmee een stuk voordeliger dan oppositie en beroep, waarbij u betaalt voor indieningskosten en één of twee zittingen.

De cijfers

Een eenvoudig en voordelig middel dus, dat ook nog eens erg succesvol blijkt. Uit een interne steekproef blijkt dat bij 90% van de zaken waarin we de afgelopen tijd een Third Party Observation indienden, de octrooien niet in oorspronkelijke vorm zijn verleend. Een aantal werd helemaal ingetrokken en de overige aanvragen werden wel verleend, maar met de nodige aanpassingen. Kortom, de kans dat u de octrooibescherming van uw concurrenten kunt beïnvloeden is met een Third Party Observation erg groot.

Het is een mooi middel om het uw concurrent niet té makkelijk te maken. We zouden het vaker moeten gebruiken: het is eenvoudig, voordelig en effectief. De enige randvoorwaarde is dat u, of uw octrooigemachtigde, niet alleen de verleende octrooien maar juist ook de ingediende octrooiaanvragen van uw concurrenten in de gaten houdt. Dat kan heel eenvoudig met een octrooibewaking. Wilt u weten hoe u dit goed organiseert, neem dan vooral contact op met uw octrooigemachtigde.

Onderwerpen: OCTROOI, ALGEMEEN, PATENT, AANVRAGEN, INTELLECTUEEL EIGENDOM