Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

4 redenen voor een vroeg gesprek met een gemachtigde | EP&C

4 redenen om vroeg aan tafel te gaan met een octrooigemachtigdeIn april verlengen we ons samenwerkingscontract met Startlife, de startup incubator dat gevestigd is op de Wageningen Universiteit. Startlife begeleidt technologie-startups met het valideren van hun business, in hun zoektocht naar investeerders en bij het verwezenlijken van hun groeiambities. Octrooibescherming is in deze vroege fase al cruciaal, dus helpen we de jonge ondernemers daarmee. Ik begeleidde hen de afgelopen jaren met octrooiaanvragen, Freedom To Operate studies en meer. En daar gaan we de komende jaren dus mee door. Veel ondernemers, beginnend én ervaren, zien pas te laat in hoe belangrijk het is om vroeg om de tafel te gaan met een octrooigemachtigde. Terwijl daar verschillende goede redenen voor zijn.

Reden 1: We kunnen octrooirechten van derden vroeg in kaart brengen

Veel ondernemers zijn zo druk met het ontwikkelen van hun product, het opzetten van een onderneming en het vinden van investeerders, dat de octrooirechten van hun concurrenten een blinde vlek zijn. U weet misschien wel wie uw concurrenten zijn, maar weet u ook of zij relevante octrooirechten hebben? Dit is een vraag die investeerders regelmatig stellen. Dat moet u dus onderzoeken. Of u dit nou zelf doet, of laat doen; het moet gebeuren. Anders loopt u het risico dat u een product aan het ontwikkelen bent, waarmee u inbreuk pleegt op andermans intellectueel eigendom. Dat brengt me bij het volgende punt.

Reden 2: We kunnen het ontwerp nog makkelijk bijsturen

Hoe eerder u weet heeft van de octrooirechten van derden, hoe makkelijker het vaak is om kleine aanpassingen aan een ontwerp te doen. Door die aanpassingen is het wellicht mogelijk om om de bestaande octrooien heen te ontwerpen en kunt u alsnog de markt op zonder inbreuk te maken. Dit kan natuurlijk ook in een later stadium, maar is dan vaak veel kostbaarder. Het omvormen van een hele productielijn kost nou eenmaal meer dan het aanpassen van een concept. 

Reden 3: We kunnen R&D-resultaten in een vroeg stadium bespreken

Innovatieve ondernemers zien in het ontwikkelingsproces vaak twee dingen over het hoofd. Allereerst hebben ze vaak niet door dat ze simpele, maar waardevolle uitvindingen doen. Daarnaast maken ze nieuwe producten soms bekend voordat die geoctrooieerd zijn. In dat geval voldoet die vinding niet meer aan de nieuwheidseis en kunnen ze daar geen octrooi meer op aanvragen. Door de R&D-resultaten in een vroeg stadium te bespreken met een octrooigemachtigde, kunt u deze valkuilen voorkomen.

Door daar samen naar te kijken, ontdekken we de uitvindingen die voor u voor de hand liggend lijken, en maakt u niets bekend dat nog niet bekend mag worden. Onderaan de streep maakt dit uw octrooiportefeuille een stuk sterker. Dit vergroot de waarde van uw bedrijf en uw positie op de markt. 

Reden 4: We vergroten de kans op investeringen

Bij Startlife, waar het vinden van investeerders een belangrijk doel is, horen we vaak dat ondernemers beter voor de dag komen bij investeerders nadat wij gesproken hebben over het intellectueel eigendom. Door hun verbeterde inzicht over de kansen en bedreigingen met betrekking tot hun intellectueel eigendom stralen ze professionaliteit en grip op de situatie uit. Iemand is eerder geneigd te investeren in een organisatie die weet wat het al heeft gedaan, of juist wil gaan doen, op het gebied van patenten.

Kleine investering

Hoe eerder u in gesprek gaat met een octrooigemachtigde, hoe meer grip u heeft op de beginstappen van uw onderneming. Veel mensen zetten deze stap pas, zodra hun technieken verder zijn ontwikkeld. Dit lijkt logisch, maar kan uiteindelijk veel meer tijd en zeker ook geld gaan kosten. Zelfs uit een kort gesprek met een octrooigemachtigde kunt u al zo veel relevante informatie halen voor uw onderneming, dat dit de kleine investering meer dan waard is.

Onderwerpen: OCTROOIGEMACHTIGDE, OCTROOI, ALGEMEEN, PATENT, INTELLECTUEEL EIGENDOM