Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Wanneer kiezen voor patent op een werkwijze? | EP&C

patent-op-werkwijze.jpgPatent op een werkwijze in plaats van op een vinding. Wanneer? In onze BL&G’s vertellen we meestal over het verkrijgen van een patent op een fysiek product, formeel aangeduid als voortbrengsel. Maar je kunt ook een werkwijze beschermen. Hoe zit dat?

Bescherming van een werkwijze

Je kunt een bepaalde werkwijze met een octrooi beschermen als er sprake is van een of meer handelingen waarvan er minimaal één technisch van aard is.

Denk bijvoorbeeld aan een motor van een auto, waarin een boordcomputer aanwezig is die anticipeert op bepaalde meetgegevens. De boordcomputer voert de volgende stappen uit:

  • Het uitlezen van een temperatuur op een bepaalde plaats in de motor,
  • Het vergelijken van de uitgelezen temperatuur met een gewenste temperatuur, en
  • Het aansturen van de motor op basis van de vergeleken temperatuur.

De innovatie zit hem niet zozeer in het product – de boordcomputer - , maar in de slimme stappen die de boordcomputer uitvoert. In zo’n geval is het interessant om de werkwijze in plaats van het product te beschermen.

Wanneer kies ik voor een patent op een werkwijze in plaats van op een product?

  1. Wanneer een bestaand product - zoals de op zich bekende boordcomputer - wordt gebruikt voor een nieuwe toepassing. 
  1. Wanneer een bepaald proces met veel verschillende machines kan worden uitgevoerd. Om te voorkomen dat je alle losse machines moet octrooieren kan het verstandig zijn om de werkwijze te beschermen. Zo kan je optreden tegen je concurrent als hij jouw werkwijze gebruikt. Het maakt dan niet uit welke machine hij hiervoor gebruikt. 

Wat zijn de voordelen van een patent op een werkwijze?

Alle producten die direct verkregen worden met jouw werkwijze vallen onder de bescherming van het octrooi. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je kan aantonen dat het product gemaakt is via de beschermde werkwijze.

Wanneer kies je er juist NIET voor om de werkwijze te patenteren?

Als je aan het eindproduct niet kunt zien hoe het is gemaakt, dan is het verstandiger om de werkwijze geheim te houden. Dit heeft twee redenen:

  1. Met goede geheimhouding heb je de uitvinding voor altijd voor jezelf. Denk maar aan het recept van Coca-Cola. Als zij dit gepatenteerd hadden, dan had elke frisdrankmaker het drankje na 20 jaar na kunnen maken. Ondanks dat men tegenwoordig wel kan meten welke stoffen er allemaal in Coca-Cola aanwezig zijn, ontbreekt bij de concurrentie nog altijd die typische Coca-Cola smaak. Blijkbaar maakt de werkwijze van Coca-Cola het verschil. 
  1. Als je niet aan het eindproduct kunt zien of het volgens uw gepatenteerde werkwijze is gemaakt, dan wordt het lastig om inbreuk op te sporen. Immers kan het product ook volgens een andere werkwijze zijn vervaardigd, die weliswaar hetzelfde resultaat oplevert, maar die je niet hebt beschermd.

Wat kun je niet beschermen met een octrooiaanvraag op een werkwijze?

Zogenaamde ‘business modellen’, waarbij technische stappen ontbreken. Bijvoorbeeld het via internet veilen van vliegtickets, waarbij de volgende stappen worden onderscheiden:

  • Het aan meerdere klanten aanbieden van een specifiek vliegticket,
  • Het blind door de klanten laten bieden van een prijs,
  • Het selecteren van het hoogste bod, en
  • Het toewijzen van het vliegticket aan de klant die het hoogste bod heeft geplaatst.

Wat hier mist is het ‘technische aspect’. Hier is meer sprake van slimme manier om vliegtickets te verkopen tegen een zo hoog mogelijke prijs.

White paper meerwaarde octrooi

Onderwerpen: OCTROOI, PATENT