Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Wat zijn de kosten voor modelrecht in Europa en wat krijgt u terug?

wat zijn de kosten voor modelrecht in Europa?Deze vraag krijgen we veel van ondernemers die zich oriënteren op de bescherming van hun intellectueel eigendom. Vaak zijn dit mensen voor wie octrooibescherming niet mogelijk is of voor wie het te prijzig is. Het modelrecht kan dan uitkomst bieden. De kosten voor een modelregistratie zijn een stuk lager en u krijgt er in heel Europa veel voor terug. Hoe werkt een modelregistratie, wat beschermt het en natuurlijk: wat zijn de kosten voor zo’n modelrecht?

Wat is modelrecht?

Door een modelregistratie verkrijgt u modelrecht. Een slimme zet om binnen heel Europa uw vormgeving veilig te stellen. Modelrecht is namelijk een vorm van intellectueel eigendomsrecht, dat zich richt op de uiterlijke vormgeving of het design van een gebruiksvoorwerp.

Denk bijvoorbeeld aan de karakteristieke uitstraling van Lego-blokjes. De nopjes en omliggende vlakken hebben een technische functie, maar zeker ook een esthetische. Het draagt bij aan de “look” van het populaire speelgoed. Door via modelregistratie het modelrecht op deze vormgeving vast te leggen is het uiterlijk van het product beschermd tegen namaken. Modelrecht is dus iets anders dan een octrooi, dat juist de techniek achter een innovatie beschermt. Met een modelregistratie beschermt u de buitenkant, de vormgeving, van zowel twee- als driedimensionale voorwerpen.

Voorbeelden van ontwerpen die zich qua uiterlijke vormgeving goed lenen voor bescherming als model zijn:

  • Consumentenproducten
  • Verpakkingen
  • Meubilair
  • Voertuigen
  • Elektronica
  • Bouwmaterialen
  • Gereedschappen
  • Industriële vormgeving of ontwerpen

Europa of Benelux:
de kosten op een rij

Het fijne aan een modelrecht is dat het, in vergelijking met andere intellectueel eigendomsrechten, relatief goedkoop is én dat uw ontwerp bijna vanzelfsprekend beschermd is binnen de Europese Unie. Het is niet mogelijk om modelbescherming voor alleen Nederland aan te vragen, maar met een enkelvoudige modelregistratie voor Europa is dat ook niet nodig. Een alternatief is modelbescherming voor de Benelux. Een kort rekensommetje laat echter zien dat modelregistratie voor Europa gunstiger is.

Een modelbescherming voor de Benelux kost €1.140,-. Een enkelvoudige Europese modelregistratie kost €1.340,-. Voor €200,- meer heeft u dus bescherming in 24 extra landen. Dit is inclusief de eerste vijf jaar bescherming én de advieskosten van een modelgemachtigde. Na elke vijf jaar krijgt u de keuze om het recht in stand te houden, tot een maximum van 25 jaar. De kosten voor zo’n verlenging lopen elke termijn iets op; van €565 naar €655 per 5 jaar.

Hoe kunt u een modelrecht inzetten?

Het is altijd waardevol om uw intellectueel eigendom goed te beschermen. Het verstevigt uw positie in de markt en ontneemt concurrenten de kans om een soortgelijk ontwerp op de markt te brengen. Dit werkt op twee verschillende manieren, zowel offensief als defensief. Een voorbeeld van het gebruik van de offensieve strategie is Apple. Dit bedrijf denkt heel goed na over de beschermingsomvang door elk detail van bijvoorbeeld hun iPhone afzonderlijk te beschermen. Denk aan de ronde home-knop onderaan het scherm. Apple probeert hiermee te voorkomen dat andere partijen de uiterlijke details overnemen. De kans dat een concurrent misbruik maakt van hun creatieve arbeid wordt hiermee nihil. Aan de andere kant kan met een defensieve strategie een product tegen aantrekkelijke kosten worden beschermd tegen kopieën.

Met een modelregistratie zorgt het modelrecht er dus voor dat inbreuk maken niet zomaar gaat. Met een Europees Modelrecht pakt u inbreuk zoveel mogelijk aan en stelt u daarmee uw eigen positie veilig.

Modelrecht in webshops

Een voordeel van het modelrecht dat tegenwoordig steeds zwaarder weegt, is de waarde die webshops eraan toekennen. Veel populaire gebruiksproducten worden nagemaakt door copycats die deze aanbieden in online winkels als Bol.com en Amazon. Heeft u een modelrecht op het originele product, dan zijn deze webshops over het algemeen erg meegaand in het verwijderen van de producten van de copycats.

Vereisten van modelbescherming

Het modelrecht biedt dus absoluut relevante bescherming en is ook nog eens relatief betaalbaar. Wilt u zeker weten of uw ontwerp hiervoor in aanmerking komt, check dan het onderstaande overzicht, deze overzichtspagina, doe de modelcheck of neem contact met ons op.

 

EP&C Modelbescherming vereisten_blauw

Onderwerpen: OCTROOI, ALGEMEEN, MODELRECHT, PATENT, INTELLECTUEEL EIGENDOM