Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

David versus Goliath: octrooi als wapen tegen hightechreuzen | EP&C

Geoctrooieerde draad als wapen

Deinst u terug voor de grote reus, of gelooft u in uw eigen krachten? Het verhaal van David en Goliath leent zich uitstekend voor de hightechindustrie. Een aantal gigantische bedrijven met enorme macht deelt de markt met een grote groep kleinere, maar niet minder slimme partijen. Als MKB’er hoeft u zeker niet te schikken naar de wetten van de grote reus. Dat blijkt niet alleen uit het bijbelverhaal, maar ook uit mijn alledaagse ervaringen als octrooigemachtigde. Het kan om zoiets simpels gaan als een klein, vierkant stukje draad.

Zijden draad

Stel: een hightechgigant ontwikkelt een nieuwe machine. In de machine zit een heel specifieke draad van een externe leverancier die er perfect in past. Het apparaat is een gat in de markt en de producent kan niet wachten om de verkoop te starten. Maar dan is er nieuws. Het blijkt dat een dergelijk draad gepatenteerd is door een heel andere producent.

Deze kleine partij had op tijd een octrooi ingediend voor het ontwerp van de draad en kan dus anderen het gebruik ervan verbieden. Vanwege dat octrooi mag de toeleverancier van de higtechgigant de draad helemaal niet leveren. Als de marktleider de nieuwe machine, inclusief de draad, toch op de markt brengt, pleegt hij inbreuk. Dit heeft mogelijk grote schadevergoedingen tot gevolg. De verkoop van de nieuwe machine hangt aan een zijden draadje vanwege een klein stukje koper.

Inbreuk

Grote bedrijven letten er heel goed op dat ze geen inbreuk plegen op andermans intellectueel eigendom. Dit doen ze vooral bij hun grootste concurrenten, omdat die daar zelf bovenop zitten. Het is te veel gevraagd om alle rechten op elk stukje draad uit te zoeken en zo kan het gebeuren dat ze onbewust toch inbreuk plegen.

Als kleine partij kan en mag je dan gewoon voor jezelf opkomen. Sterker nog, het loont vaak. Alleen de suggestie van een rechtszaak geeft al spanningen en bovendien zorgt het voor vertraging in de productie van een winstgevend apparaat.

Dit soort zaken eindigt dus ook zelden in een rechtszaak. Het is veel gebruikelijker dat Goliath een regeling treft met David. Er wordt geschikt, een licentie op het octrooi verleend, het octrooi wordt verkocht, of de producent wordt vaste leverancier. Ongeacht de uitkomst kan de kleinere partij in dit soort zaken vaak rekenen op een flinke vergoeding.

Octrooigemachtigde

David kan Goliath dus prima aan. Hij of zij moet alleen slim zijn en goed voor zichzelf opkomen. Overweeg om goede ideeën – hoe eenvoudig ook – vast te leggen met een octrooi en let vervolgens op inbreuk (klik hier voor tips om inbreuk op te sporen). Ongeacht wie die inbreuk pleegt, wees niet bescheiden en kom op voor uw eigen rechten. Met de hulp van uw octrooigemachtigde is hier, zelfs bij het kleinste stukje draad, al veel te halen.

Onderwerpen: OCTROOI, ALGEMEEN, INBREUK, PATENT, INNOVATIE, INTELLECTUEEL EIGENDOM