Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Bloemen­­teelt gaat niet altijd over rozen | Octrooibureau EP&C

Bloemen­­teelt gaat niet altijd over rozenWat ben ik blij met mijn buurman. De rozen in zijn stalletje zijn zo ontzettend vers. Ze staan zomaar een week langer dan de bloemen die ik in een winkel koop. Deze week staat er met Valentijnsdag geheid weer een lange file van kopers op de dijk. En gelijk hebben ze. Het doet mij echter ook denken aan de Engelse bevolking. Hebben zij straks minder verse bloemen op hun keukentafel als de Brexit een feit is?

 

Innovatieve plannen

Je zou het wel denken op basis van de vele nieuwsberichten. Er worden lange wachttijden bij de grens verwacht. Die leiden al snel tot minder verse producten op de Engelse markt.

Een uitdaging voor alle kwekers, handelaars en transporteurs van verse land- en tuinbouwproducten en tijd voor innovatieve plannen. Zo kan bijvoorbeeld voor bloemen worden gedacht aan de volgende maatregelen:

• Bloemen ter plaatse gaan kweken;
• Een transportroute verzinnen waar de bloemen zonder oponthoud de grens mogen passeren;
• Uitzoeken hoe het klimaat in een vrachtauto positief beïnvloed kan worden, zodat de bloemen l     langer vers blijven;
• Het fenomeen ‘droogbloemen’ een nieuw leven inblazen;
• Een ander product op de markt gaan zetten. Bijvoorbeeld rozenwater, waar je koekjes mee kunt
   bakken of bedlakens mee opfrist.

Tough cookie

Mocht je als bedrijf veel met Groot-Brittannië te maken hebben, dan is de Brexit voorlopig nog wel even “one tough cookie to crack”. Alle verandering is wennen en hoe dan ook een breuk met de toekomstplannen die je als ondernemer hebt. Je probeert te handelen naar een strategie, maar hebt ontwikkelingen niet altijd zelf in de hand.

Europees octrooisysteem

Zo ook in mijn vak. Op dit moment zit Groot-Brittannië bij het Europese octrooisysteem en is daarin één van de belangrijke spelers. Maar blijft dit zo?

Gateway to Europe

Nederland wordt niet voor niets “The gateway to Europe” genoemd. Steeds meer belangrijke bedrijven en instituten zijn zich momenteel in Nederland aan het vestigen. Dit betekent automatisch dat octrooiposities hier belangrijker worden en dat inbreukgeschillen zich meer hier zullen gaan afspelen.

Onderwerpen: OCTROOI, TUINBOUW, EUROPESE UNIE