In deze donkere dagen pak ik zelf graag een bordspel uit de kast. Het levert altijd weer leuke momenten op als je de strijd aangaat met familie en vrienden. Het is natuurlijk beroepsdeformatie, maar ik denk dan altijd weer aan het verhaal van Alfred Butts en Charles Darrow. Ze bedachten twee van de populairste bordspellen ooit.
Scrabble en Monopoly
In 1933, tijdens de Grote Depressie in de Verenigde Staten, ontwikkelden twee werkeloos geraakte uitvinders elk een eigen bordspel. Alfred Butts, een ingenieur, bedacht Scrabble, en Charles Darrow, een verwarmingsmonteur, vond Monopoly uit. Beide maakten met de hand een of twee spellen per dag en probeerden deze voor een paar dollar per stuk te verkopen.
Ze hadden in eerste instantie moeite om hun product aan de man te krijgen. Darrow ging bijvoorbeeld naar de grote spellenfabrikant Parker Brothers, maar die wees het af omdat er teveel fouten in zouden zitten. Gelukkig bleven ze allebei stug doorgaan en verkopen in eigen beheer.
Succes voor de bordspellen
Na jaren van verlies leiden en doorzetten, kwamen beide producten ineens in een stroomversnelling. Het geluk hielp hen daarbij een handje.
Zo belandde Darrow’s Monopoly per toeval bij de vrouw van een directielid van Parker Brothers, en werd het dankzij haar enthousiasme alsnog omarmd. Butts kreeg de gelegenheid om Scrabble te mogen gaan verkopen via Macy’s, één van de grootste Amerikaanse warenhuizen.
Maar vanaf dit succespunt trekt het verhaal, vanuit een ondernemersperspectief, nogal scheef.
Patent op monopoly
Charles Darrow had patent aangevraagd en verleend gekregen voor Monopoly. Bij zijn deal met Parker Brothers kon hij daarom een flinke winstdeling afdwingen. Al snel werden er tienduizenden spellen Monopoly per week verkocht, en liep hij flink binnen. Hij werd er miljonair van, kocht een landgoed, en stortte zich op zijn grote passie: Orchideeën kweken!
De bedenker van Scrabble had nagelaten zijn intellectuele eigendomsrechten vast te leggen. Hij kreeg lange tijd slechts drie dollarcent per verkocht spel. Van Scrabble wordt geschat dat er inmiddels al meer dan 150 miljoen exemplaren wereldwijd verkocht zijn. Toen Butts besloot Scrabble helemaal van de hand te doen werd hij gelukkig nog wel beloond met een bedrag van 265.000 dollar.
Succes = oog voor de markt + goede bescherming
Hoe handig het in een spel ook is, geld is natuurlijk niet alles. Maar zo ziet u maar dat een goed idee geen garantie is voor zakelijk instinct. Dus krijgt u deze dagen een gouden ingeving aan de spel- of eettafel, hou dit verhaal dan in uw achterhoofd. De juiste bescherming van intellectuele eigendom is minstens zo belangrijk voor succes.
Voor het succes van uw feestdagen heeft u gelukkig genoeg aan goed gezelschap en af en toe een leuk spel. Geniet ervan en een innovatief 2020 toegewenst!