Ongebruikt octrooi? Zet het op Marktplaats
Past de bureaustoel niet meer in het interieur? Wordt die handige schroeftol toch niet zoveel gebruikt? Op Marktplaats ermee. Goed voor het milieu, want weggooien is zonde, en het levert ook nog wat op. En een octrooi dat in een la ligt te verstoffen? Dan is Marktplaats waarschijnlijk niet de eerste plek waar je aan denkt. Begrijpelijk, maar ook een octrooi laat zich prima verhandelen, zowel door gedeeltelijke licentiëring alsook door volledige verkoop.
Een uitvinding, een octrooi
In de tuinbouw werken innovatieve mensen. Je herkent dat vast: je ervaart een probleem in het dagelijks werk en heeft daarvoor een handige oplossing bedacht. Bijvoorbeeld een slimme manier om trostomaten op een milieuvriendelijke wijze te labelen. Het bedachte label is niet alleen volledig composteerbaar, maar blijkt ook nog eens zeer handzaam en snel aan te brengen op een trossteel, zeer economisch te produceren, en eenvoudig een in het oog springende vormgeving mee te geven. Patenteren behoort dan tot de mogelijkheden.
Wanneer er vervolgens een octrooi wordt verleend is de uitvinding beschermd. Dat is fijn, zo weet je zeker dat wat je bedacht hebt niet zomaar door een ander nagemaakt kan worden. Vervolgens pas je de uitvinding vooral toe binnen jouw eigen bedrijf en wel voor die toepassing waarvoor je het oorspronkelijk bedacht heeft.
Maar wat nou als wat je bedacht hebt op meerdere manieren gebruikt kan worden, en bijvoorbeeld het geoctrooieerde label ook prima op andere producten dan trostomaten, zoals bloemen en planten, of zelfs buiten de tuinbouwsector toegepast zou kunnen worden?
Slim octrooieren kun je leren
Octrooiaanvragen kunnen zo worden geschreven dat ze ruimte voor een bredere bescherming bieden. Niet alleen voor de specifieke uitvoeringsvorm en toepassing die je oorspronkelijk bedacht hebt, maar ook voor totaal andersvormige varianten en andersoortige toepassingen, zelfs tot in andere vakgebieden aan toe.
Octrooibescherming regel je per land. Het ligt dan gezien de kosten voor de hand om vooral die landen te beschermen die tot jouw eigen marktgebied behoren. Stel echter dat jouw thuismarkt met name Nederland, België en Duitsland is, dan is het qua octrooibescherming toch al snel financieel goedkoper om een Europese beschermingsroute te bewandelen.
Veel innovatieve bedrijven gebruiken een octrooi vooral voor zichzelf in hun eigen marktgebied. Dit kan dan soms betekenen dat het octrooi niet volledig wordt benut qua andere mogelijke toepassingen en/of andere landen in de wereld.
Win-win: Anderen helpen en extra financieel voordeel
Je kunt er dan toe besluiten om jouw octrooi ter licentie aan te gaan bieden voor deze andere mogelijke toepassingen en/of voor deze andere landen buiten jouw marktgebied. Met een dergelijke licentie krijgt de ander dan tegen betaling en bijvoorbeeld alleen voor een bepaalde toepassing of land het recht om ook gebruik te mogen maken van het octrooi. Dit kan financieel interessant zijn. Zeker omdat je jezelf er toch geen rechtstreekse concurrentie mee aan doet. En wellicht nog wel belangrijker, je helpt er een ander deel van de samenleving/wereld ook nog eens verder mee vooruit.
Een platform als www.tuinbouwmarktplaats.nl zou een laagdrempelige manier kunnen zijn om jouw octrooi aan vakgenoten te verkopen of om met hen een licentiecontract af te sluiten. Voor contact met andere doelgroepen die interesse in de geoctrooieerde uitvinding zouden kunnen hebben, zal ergens anders aangeboden moeten worden.
Status checken
En mocht je juist aan de andere kant staan en geïnteresseerd zijn in een octrooi van een ander, dan is het belangrijk om te beseffen dat het, net als een woning, een registergoed is. Dit betekent dat het officieel is ingeschreven in een openbaar toegankelijk octrooiregister. Hierin kun je laten checken wat de status van het octrooi is, wie de rechthebbende eigenaar is, of er wellicht al andere licenties voor zijn afgesloten, en of er bijvoorbeeld een pandrecht op gevestigd is.
Laat voordat je een octrooi koopt of er een licentie op neemt, dan ook altijd eerst een expert dit octrooiregister checken. Is het octrooi inderdaad van kracht, is het nog geldig, zo ja tot wanneer en met welke beschermingsomvang? Het zou jammer zijn om een handige kat in een niet-gepatenteerde zak te kopen, en op die manier ben je ervan verzekerd dat je echt een pareltje in huis haalt.
Rudi Riemens schrijft maandelijks een BL&G voor Goedemorgen Groente.

Over de schrijver
Sinds ik in 1994 bij EP&C begon, haal ik veel plezier uit het werken met gepassioneerde uitvinders binnen een breed scala aan technologieën. Mijn achtergrond in werktuigbouwkunde stelt mij in staat...
Lees meer over Rudi >