Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Economische impact IE kan enorm zijn | Octrooibureau EP&C

Economische_impact_IE_kan_enorm_zijn.jpg

Apple krijgt in de VS een octrooi op een actiecamera en prompt keldert de beurswaarde van ’s werelds grootste actiecamerabedrijf GoPro met een miljard dollar. De economische impact van intellectueel eigendom en van rechterlijke uitspraken kan gigantisch zijn. 

Het maakte de aandeelhouders van GoPro, succesvol producent van actiecamera’s, behoorlijk nerveus toen bekend werd dat Apple een octrooi in handen heeft voor een camera met afstandsbediening. De paniek was zo groot dat de beurswaarde van GoPro met twaalf procent oftewel een miljard dollar daalde. Dit terwijl het nog maar zeer de vraag is of Apple van plan is zich op dat camerapad te begeven. Het bedrijf verwerft jaarlijks duizenden octrooien, vooral uit defensief oogpunt.

Biotechnologie en farmacie

Mark Jolink, Nederlands en Europees octrooigemachtigde van octrooibureau EP&C, heeft zich in dit geval wel enigszins verbaasd over de grote invloed van Intellectueel Eigendomsrecht op de economische verwachtingen van een bedrijf. Al doen dergelijke fenomenen zich ook voorin de biotechnologie en farmacie. “Een vergelijkbaar geval deed zich onlangs in de Verenigde Staten voor. Een negatieve rechterlijke uitspraak over de mogelijkheden om een bepaalde biotechnologische uitvindingen te beschermen veroorzaakte een indrukwekkende koersdaling bij Amerikaanse bedrijven in de biotechnologie en farmacie. Dit omdat met de uitspraak ook beschermingsmogelijkheden voor anderen in die sector mogelijk werden beperkt. Zo zie je dat wetgeving en Intellectueel Eigendom een enorme weerslag op economische activiteit kunnen hebben”, aldus Jolink.

 

Onderwerpen: OCTROOI, ALGEMEEN, INNOVATIE