Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Octrooi op minder in het zweet werken

Header vierkant blog zweetband (1)

Peentjes heb ik gezweet. Op een broeierige dag trainde ik met wat collega’s voor de Harbour Run. Geen zuchtje wind, brandende zon. Afzien dus. Het zette me aan het denken: “Kan dit nou niet anders?” Professionele marathonlopers hadden zich die vraag blijkbaar ook gesteld, want later zag ik op televisie marathonrenners Hassan en Kipchoge met een futuristisch ogende zweetband. Een zweetband met octrooi, welteverstaan.

Afkoelversneller

Als je een octrooi wilt aanvragen moet je een technische oplossing voor een probleem bedenken. Dit is een ruim begrip. Het oververhit raken van het menselijk lichaam is ook zo’n probleem. De bedenker van die futuristische zweetband, het bedrijf Omius, had dit goed in de gaten. Ze bedachten een rij keramische blokjes die je op de zweetband klikt. De blokjes nemen vocht op uit de zweetband en vergroten het oppervlak dat is blootgesteld aan de lucht. Daardoor verdampt het vocht sneller en neemt het koelend vermogen van de zweetband toe. Een soort afkoelversneller.

Doorontwikkelen op wat al bestaat

Omius is niet de eerste die een octrooi aanvraagt op een zweetband. Octrooien op zweetbanden voor sporters werden al halverwege de vorige eeuw aangevraagd. In de octrooidatabase vond ik ook recentere octrooiaanvragen, bijvoorbeeld voor een zweetband met een geïntegreerde spons. Dat is nou het mooie aan innoveren. De meeste uitvindingen zijn niet volledig nieuw. Sterker nog, er komt maar zelden iets op de markt dat nog helemaal niet bestond. Het is heel goed mogelijk om door te ontwikkelen op iets dat al bestond. Wanneer u een octrooi op een uitvinding aanvraagt, is het zelfs strategisch verstandig om verder te gaan met innoveren en octrooieren.

Ook Omius borduurde voort op wat er al bestaat, de ouderwetse zweetband. Dit kan wel degelijk leiden tot een uitvinding die nieuw en innovatief is. Omius vroeg een octrooi aan op de blokjes en hoe je die vastzet in de zweetband. De blokjes zijn dus een verbetering van de zweetband die op zichzelf niet nieuw is. Een prachtige technisch uitgewerkte oplossing.

Wie springt in het gat?

Toch ben ik nog niet naar de webwinkel gerend om voortaan met blokjes op mijn hoofd te sporten. De zweetband is namelijk behoorlijk prijzig voor een niet-professionele renner zoals ik. Daarnaast zijn de blokjes van keramiek en dus breekbaar. Na te bestellen in de webwinkel, dat wel, maar kostbaar.

Het andere alternatief dat ik vond in de database, de zweetband met ingebouwde spons, heeft ook potentie. Groot voordeel is dat spons goedkoper en minder breekbaar is dan keramiek. Nadeel is dat het oppervlak van de zweetband maar in beperkte mate wordt vergroot. Dus ook niet de optimale oplossing. Bij deze dus een oproep aan innovatief en sportief Nederland: wie springt in dit gat? Dat er vraag naar is, is inmiddels duidelijk. Er is vast een variant tussen keramiek en spons te bedenken. Degene die het bedenkt sta ik graag bij voor een optimale octrooibescherming.

Wilt u liever advies over andere innovaties? Overweegt u een octrooi of wilt u uw octrooiportefeuille uitbreiden? Neem dan contact met me op. Ik denk graag met u mee.

EP&C_CTA_de meerwaarde_1070x410px (1)

 

Onderwerpen: OCTROOI, ALGEMEEN, PATENT, INNOVATIE, NIEUWHEID, INTELLECTUEEL EIGENDOM, SPORT