Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Saffraan: Het rode tuinders­goud? | Octrooibureau EP&C

Saffraan: Het rode tuinders goudOnlangs zag ik in een aflevering van 3 Op Reis een item over de teelt van saffraan in Turkije. Een prachtige krokusbloem met daarin één van de lekkerste en duurste specerijen ter wereld. Terwijl gezinnen door het hele land krokusvakantie vieren, dacht ik ineens: kunnen we in Nederland niet onze eigen saffraan telen?

 

Dure stampertjes

Door de arbeidsintensieve teelt is saffraan duurder dan goud. Voor een kilo gedroogde saffraan zijn zo’n 150.000 bloemen nodig. Toch wordt er volop mee gekookt. Het zit in heerlijke Spaanse paella, maar ook in risotto en andere gerechten. Daarnaast schijnt saffraan een stof te bevatten die werkt als anti-depressivum, pijnstiller en afrodisiacum. Genoeg opties dus, voor de dure stampertjes van de saffraankrokus.

En dat die saffraankrokussen goed kunnen groeien en bloeien in Nederland, bewijst de Limburgse kweker Frank Radder al, zie dit bericht. Hij kweekt de planten, levert ze aan consumenten en restaurants, die vervolgens de saffraan zelf kunnen oogsten.

Automatiseren

Nu vraag ik mij echter af of de Nederlandse Tuinbouw er ook niet in zou kunnen slagen om de bewerkelijke oogst van saffraan te gaan automatiseren. Het arbeidsintensieve voorzichtig met de hand afknippen van honderdduizenden stampertjes kan wellicht prima door een robot worden overgenomen. Zo’n robot is dan waarschijnlijk nog goed te beschermen ook via een octrooi.

Het is misschien wat ver gedacht, maar toch: ondernemen is omdenken. We hebben veel kennis in huis, zijn in staat tot slimme en doeltreffende innovaties, en saffraan verkoopt al goed over de hele wereld. Tel uit je winst, als jij de eerste bent die de oogst van saffraan weet te automatiseren, en daarmee de volledige teelt naar een klimaatkas in ons koude en natte land weet te halen. Het lijkt mij wel een onderzoek waard.

Onderwerpen: OCTROOI, TUINBOUW