Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Slechtste design van het jaar | Octrooibureau EP&C

Slechtste design.pngIk had laatst een opleiding. Altijd belangrijk om je vak goed bij te houden. De opleiding had de titel 'Dag van Designbescherming'. Er waren diverse gastsprekers die aan de hand van praktijkvoorbeelden langs de nieuwste ontwikkelingen en beschermingsstrategieën gingen voor modelbescherming.

U zult zich wellicht afvragen wat dit met de tuinbouw te maken heeft. Wel, ook daar worden regelmatig innovaties gedaan met de meest prachtige ontwerpen. Deze laten zich prima beschermen via bijvoorbeeld een Benelux model of een Europees Gemeenschapsmodel. 

Wat te denken van de piramidevormige plantconstructie zoals vastgelegd in design nr. 084055-0001 t.n.v. COMPACT SOLUTIONS, SIA. Qua techniek niet meer te beschermen via het octrooirecht, maar qua uiterlijk een duidelijk herkenbaar eigen karakter.

Nu is het wel van belang om een designregistratie zodanig te laten doen dat de beschermingsomvang zo ruim mogelijk is. Geen onnodige details of omgeving in de gedeponeerde foto’s of tekeningen is hierbij essentieel. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om onderdelen die niet direct essentieel zijn voor de bescherming gestippeld weer te geven. Ook dient bij het depot goed te worden beseft dat uiterlijke kenmerken die uitsluitend door een technische functie bepaald zijn, van modelbescherming zijn uitgesloten. Daarvoor is immers het octrooirecht.

Bovenstaande in gedachten nemend, zal het u vast niet verbazen dat het hieronder getoonde Europese Gemeenschapsmodel voor de binnenzijde van een kas, op de 'Dag van Designbescherming' werd gepresenteerd als de 'net iets minder briljante'designregistratie van het jaar.

Slechtste design - kas.png

Rudi Riemens schrijft maandelijks een BL&G voor Goedemorgen Groente.

Onderwerpen: OCTROOI, TUINBOUW