Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Innoveren­­de Tuinbouw laat veel belastingvoordeel lopen | EP&C

Innoverende Tuinbouw laat veel belastingvoordeel lopen!Innovatie is belangrijk voor de Tuinbouw. Het tekenen van het Innovatiepact levert hier een mooie bijdrage aan. Maar wisten jullie dat de Belastingdienst ook graag een duit in het zakje doet? 

 

 

 

Innovatiebox

De overheid heeft namelijk een aantal jaren geleden de Innovatiebox geïntroduceerd. Hiermee wil zij de concurrentiekracht van de BV Nederland sterk houden. Uitvindingen zijn een bron van welvaartsgroei en versterken de Nederlandse economie. De innovatiebox is dan ook bedoeld om bedrijven aan te zetten tot het doen van meer onderzoek en ontwikkeling. 

Hoe ziet deze subsidie eruit?

Normaal gesproken betaalt u 20 of 25% vennootschapsbelasting. Bij gebruik van de innovatiebox valt dit echter in één keer terug naar nog slechts 7%. (update 2021: percentage is gewijzigd naar 9% - klik hier voor actuele informatie). Maakt u winst mede dankzij uw innovaties, dan kan dit belastingvoordeel snel oplopen. 

Tonnen voordeel

Veel van mijn klanten maken hier inmiddels goed gebruik van. Dit scheelt hen al snel tienduizenden euro’s - en soms zelfs een paar ton - per jaar. Het budget dat hiermee vrij komt, kan bijvoorbeeld weer geïnvesteerd worden in verdere vernieuwing. Dit houdt hun bedrijfsvoering gezond. 

Wat moet u doen?

Om in aanmerking te komen voor de Innovatiebox is een S&O-verklaring nodig via het aanvragen van een WBSO-subsidie (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk). Deze resulteert in een lagere loonheffing voor die personeelsleden die zich bezighouden met R&D. Zij dienen hiertoe slechts een urenstaat bij te houden.

Daarnaast kan een zogenaamd immaterieel activum nodig zijn als toegangsticket voor de innovatiebox. Bijvoorbeeld octrooien, kwekersrechten of software kunnen hiervoor gebruikt worden.

Vooralsnog geldt dit laatste alleen voor bedrijven die een omzet groter dan 50 miljoen hebben.

Is dit (nog) niet het geval dan mag ook gebruik gemaakt worden van “overige activa die niet voor de hand liggen en nieuw en nuttig zijn” als toegangsticket. Deze categorie is echter zeer breed en zou zelfs misbruikt kunnen worden om niet-innovatie activiteiten te laten profiteren van het verlaagde belastingtarief.

Tips

Ik kan u echt aanraden om deze geste van de overheid met beide handen aan te pakken. Dus lees ook deze tips van mijn collega en plan vandaag nog een afspraak in met uw accountant. 

Innoveren is nog nooit zo leuk geweest. Met dank aan de belastingdienst.

Rudi Riemens schrijft maandelijks een BL&G voor Goedemorgen Groente. Dit is zijn bijdrage van maart 2018.

Onderwerpen: OCTROOI, TUINBOUW, INNOVATIE