Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Oude octrooien op het gebied van Tuinbouw, kent u deze? | EP&C

Oude-octrooien-op-het-gebied-van-de-Tuinbouw-kent-u-deze.jpgBeschermen van uitvindingen was in Nederland in eerste instantie mogelijk van 1817 tot 1869. Hierna volgde een periode waarin men elkaars uitvindingen naar hartenlust kon kopiëren. Tot 1910. Toen werd er opnieuw een octrooiwet geïntroduceerd.

Regelmatig kom ik interessante octrooien tegen op het gebied van de tuinbouw. Zo stuitte ik onlangs op het voor Nederland als 7e (!) verleende octrooi ten name van Willem van Spronsen uit Schiedam, ingediend op 3 juni 1912 te 10 uur 37 minuten, met als titel: Werkwijze voor het verzamelen van hemelwater in den grond en voor het regelen van den grondwaterstand.

Wat had hij uitgevonden?

Hij begint zijn octrooi met op te merken dat Nederland een vruchtbaar land is en dat veeteelt, land- en tuinbouw de grootste factoren zijn voor het bestaan van zijn inwoners. Verder had hij gezien dat hoger gelegen vruchtbare gronden er soms nutteloos bij lagen doordat het water hier te snel wegstroomde. Duizenden schuiten met grond, die bij Loosduinen waren afgegraven om vervolgens in te zetten op bestaande tuingronden in ’t Westland, illustreerden dit. Dit moest toch anders kunnen?

Waterkerende platen

Nu had hij bedacht dat je grote stukken grond kunt isoleren met waterkerende platen, bijvoorbeeld met toen net beschikbaar gekomen asfaltpapier. Deze platen dienden dan in zijn visie op 1-1,5 meter onder de grond te worden gelegd. Wel even een klus, dat afgraven. Maar goed, dat deden ze nu toch ook al in Loosduinen en op andere plekken.

Dat hij groots dacht blijkt ook wel uit het feit dat hij de platen zodanig schuin wilde leggen dat overtollig regenwater op één punt kon worden opgevangen als gezuiverd drinkwater danwel gebruikt kon worden om energie mee op te wekken.

Hij eindigt zijn octrooi met: “De vérstrekkende gevolgen, die door deze werkwijze zijn te scheppen, openen een onafzienbaar arbeidsveld en niet uit te rekenen opbrengsten.”

Iemand bekend met....

Of het gebruik van asfaltpapier door de huidige milieunormen zou komen, is nog maar de vraag. Maar waar ik erg nieuwsgierig naar ben is: zijn er lezers die uit overlevering hebben gehoord of deze methode is toegepast? Leuk als je dit laat weten!
Mailen kan via rudi.riemens@epc.nl.

Rudi Riemens schrijft maandelijks een BL&G voor Goedemorgen Groente. Dit is zijn bijdrage van mei 2017.

Onderwerpen: OCTROOI, TUINBOUW