Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Oude octrooien uit de Tuinbouw: dit is een hele mooie! | EP&C

Oude-octrooien-uit-de-Tuinbouw:-dit-is-een-hele-mooie! Toen ik op zoek ging naar een octrooi uit de oude doos, intrigeerde een octrooifamilie uit 1929 van Kornelis Boere mij. Toentertijd woonachtig aan de Bermweg 106 in Capelle aan den IJssel, presteerde deze man het om in de grootste economische depressie van de twintigste eeuw, een dijk van een uitvinding te doen.

Hij diende zijn Nederlandse octrooi No. 22470 in op 17 april 1929 rond middernacht. Tijdstip van indiening werd toen nog vastgelegd. Vervolgens liet hij zijn patent ook in Duitsland, Groot-Brittannië, Denemarken en zelfs aan de andere kant van de oceaan in de VS vestigen. Daar wilde ik meer over weten!

Wat had hij uitgevonden?

Een kluitensteker die een kluit pootaarde uit de grond snijdt en tegelijkertijd in de bovenzijde een plantopening perst. Met dit apparaat werd het mogelijk om direct uit de volle grond zogenaamde plantpotten of pluggen te steken, die zonder verdere bewerking of bloempot meteen konden dienen voor het daarin poten van plantjes. Hiermee kon onder andere ‘potziekte’ worden voorkomen, te weten het tot een kluwen in elkaar groeien van plantwortels. 

Mooi bedacht

Een geniale uitvinding die – zeker voor die tijd – qua techniek vernuftig in elkaar steekt. Een zich verwijdende steekbus met snijrand, voorgespannen uitwerpers in de bodem daarvan, en een voorgespannen doorn die onafhankelijk daarvan daartussen op en neer beweegbaar is. 

Ik wilde meer weten van deze man en verwachtte deze persoon terug te vinden op internet. Als je zo iets moois bedenkt en in crisistijd de middelen én het lef hebt om te investeren in een uitvinding, dan schrijf je geschiedenis. Toch?

Nazaten Boere in Westland?

Maar helaas, op het World Wide Web geen spoor te vinden van deze beste man. Maar misschien zijn er nazaten van hem die nog steeds werkzaam zijn in de Nederlandse tuinbouwsector? Daar zitten immers genoeg innovatieve tuinders, dus dat zou zomaar kunnen!

Rudi Riemens schrijft maandelijks een BL&G voor Goedemorgen Groente. Dit is zijn bijdrage van februari 2018.

Onderwerpen: OCTROOI, TUINBOUW