Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Oude octrooien uit de Tuinbouw: de uitvinder van de klimaatkas | EP&C

Wat was het leuk om zoveel reacties te ontvangen naar aanleiding van mijn blog dat in juni verscheen. Hierin schreef ik dat de Amerikaanse sinaasappelteler Stanley Stewart de klimaatkas in 1900 had uitgevonden en geoctrooieerd. Ik vroeg mij toen af of geheel uit glas opgebouwde kassen die ook nog eens voorzien waren van slimmigheden voor het regelen van het klimaat wellicht toch al eerder dan 1900 door een Nederlander bedacht konden zijn. 

Ik kreeg veel reacties, onder andere van de heren De Gelder, Vahl, Geelhoed en Barendse, die zelfs de moeite hadden genomen te verwijzen naar bronnen waarin oudere kassen te vinden waren, waarvoor dank! Daaruit leerde ik dat de Westlandse kas geleidelijk aan is ontstaan uit de druivencultuur. Eerst een druivenmuur, toen een druivenmuur met glas aan één zijde, en daarna een kas geheel uit glas. In 1888 verscheen de eerste rondom uit glas opgebouwde druivenkas in Poeldijk.

Eerste druivenkas

Erg leerzaam, maar aan de hand van de reacties realiseerde ik mij ook dat de titel van de vorige blog “Wie bedacht de kas?” te kort schoot. Bijvoorbeeld de in de foto hierboven getoonde oudere druivenkas lijkt namelijk nog niet voorzien van uitrolbare schermen, een kachel en/of een distributiebuis met gaatjes, voor het regelen van:

• De inval van de zon
• De temperatuur
• De luchtvochtigheidfiguur 2

Ik ben nu dus nog steeds benieuwd of er toch niet wellicht een Nederlander is die gezien kan worden als de uitvinder van de klimaatkas danwel van een aantal wezenlijke aspecten daarvan. Of was Stanley Stewart – de geëmigreerde Ier – dan toch écht de eerste die bedacht hoe hij de verschillende factoren als zon, temperatuur en luchtvochtigheid kon beïnvloeden in een kas?

Mag ik daarom nogmaals een beroep doen op jullie historische kennis? Ik kijk uit naar jullie reacties! Ik hoor het graag via rudi.riemens@epc.nl.

Rudi Riemens schrijft maandelijks een BL&G voor Goedemorgen Groente. Dit is zijn bijdrage van oktober 2018.

Onderwerpen: OCTROOI, TUINBOUW, INNOVATIE