Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Top 3 tips inzet Innovatie­­subsidie

Kosten-patent-terugverdienen-met-Innovatiebox.pngAls u uw Intellectueel Eigendom wilt beschermen met een patent en u bent zuinig op uw budget, dan heb ik een interessante suggestie voor u. Met de Innovatiebox kunt u uw investering terugverdienen. Maar pak dit wel slim aan! Mijn 3 tips. 

Gedurende mijn jaren als octrooigemachtigde heb ik een patroon ontdekt. Als we starten met het opstellen van een eerste octrooiaanvraag, is de entrepreneur soms nog huiverig. Over de kosten, de reikwijdte van het alleenrecht. 

Als ik meer vertel over de mogelijkheden van bescherming van Intellectueel Eigendom en de voorbeelden worden concreet in zijn of haar eigen praktijk, dan zie ik het gebeuren. De ondernemer wordt enthousiast en ontdekt de meerwaarde van een octrooi.

Kosten patent: last of investering?

Om de last van de investering te verlichten, wijs ik mijn klanten altijd op de Innovatiebox. Want of de kosten die gemaakt worden voor het verkrijgen van een patent nu als ‘kostenpost’ of ‘investering’ worden gezien; het krijgen van belastingvoordeel is altijd interessant, niet? 

Voordelen Innovatiebox, voorheen Octrooibox

In het kort: met de Innovatiebox betaalt u minder belasting over de opbrengsten uit uw innovatie. U betaalt 9% vennootschapsbelasting in plaats van 20 of 25% over de winst. U moet dus wel winst maken! Met deze innovatiesubsidie wil de overheid innovatie stimuleren.

Het eerste jaar na de introductie van de innovatie wordt meestal geen winst gemaakt. Maar op het moment dat u wel in de groene cijfers komt, kunt u met deze fiscale maatregel eenvoudig (een deel van) uw investeringskosten terug verdienen.

Mijn 3 Tips bij het inzetten van de Innovatiebox


1. Dien een octrooiaanvraag in in Nederland
Het hebben van een octrooi is een voorwaarde om in aanmerking te komen voor de Innovatiebox. Mijn advies: kies dan voor een Nederlands octrooi.
Voor MKB-ers, met een omzet van minder dan 50 miljoen euro wereldwijd en minder dan 7,5 miljoen euro in Nederland, is het hebben van een WBSO-verklaring overigens ook voldoende om in aanmerking te komen voor de innovatiesubsidie. (kijk voor actuele informatie op deze site)

2. Let op de te naamstelling van het octrooi
Als het patent op naam staat van een privé persoon en de winst van uw innovatie wordt geboekt op een BV, dan kunt u mogelijk geen gebruik maken van de Innovatiebox.

3. Overleg tijdig met uw accountant of fiscalist
Zo kunt u anticiperen op de gestelde voorwaarden. De Belastingdienst maakt met elke ondernemer individuele afspraken over het gebruik van de Innovatiebox.

Voor meer tips over het besparen van kosten, klik hier

New Call-to-action

Onderwerpen: TOP 3, OCTROOI, WET- EN REGELGEVING