Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Top 10 snelst verdwijnende en bijkomende banen | EP&C

2024-01 EP&C Blog Top 10 banen toekomst_2_Kolom_356x301Innovatie gaat razendsnel. Kunstmatige Intelligentie (AI) grijpt om zich heen, en maakt automatisering mogelijk waar we tot voor kort alleen van konden dromen. Hierdoor kunnen banen plotsklaps op de tocht komen te staan, maar komen er gelukkig ook weer vele nieuwe bij. Ik woonde onlangs een presentatie bij van Dr. Niforatos van de TU Delft. Hij liet een slide zien met daarop de top 10 van snelst verdwijnende en snelst groeiende banen. Natuurlijk ging ik gelijk op zoek naar mijn eigen baan.

Bron: https://www.weforum.org/publications/the-future-of-jobs-report-2023/

Minder telemarketeers

Laten we beginnen met het slechte nieuws voor sommige beroepsgroepen. Door de technologische ontwikkelingen wordt er meer en meer geautomatiseerd en door AI overgenomen. Bankzaken regelen we allang niet meer live, maar online. Die banen verdwijnen dan ook hard. Het goede nieuws is dat marketing en sales ook steeds meer online gaan. Oftewel, steeds minder verkoop aan de deur en telemarketeers die rond etenstijd bellen. Ik zei het toch: ieder nadeel heeft z’n voordeel. 

Er is hoop

Er komen gelukkig ook heel veel nieuwe, leuke banen bij. In het rapport van het World Economic Forum valt bijvoorbeeld ook te lezen dat er de komende jaren wereldwijd ruim 2,5 miljoen banen bij gaan komen voor de nr. 9 'Agricultural Equipment Operators'.  

SpelTip voor 2024 

Aan het einde van de blog heb ik het volledige overzicht bijgevoegd van nieuwe en verloren banen tot en met 2027. Staat je beroep in het rechter rijtje, dan is mijn tip om alvast met een schuin oog naar het linker rijtje te kijken. Kijk wat er allemaal bijkomt en ontwikkel nieuwe vaardigheden. Kansen genoeg. 

Ik wens u een mooi, innovatief en kansrijk 2024! 

Onderwerpen: TOP 3, OCTROOI, INTELLECTUEEL EIGENDOM