patent aanvragen in europa

Wanneer u al goed weet waar op de Europese markt het interessant is om uw innovatie te beschermen, dan is een Europees octrooi een logische keuze. Het grote verschil met een Nederlands octrooi is dat u een verleningsprocedure doorloopt. Bij een Nederlands octrooi werken we met een registratie-octrooi, waarbij het octrooi automatisch verleend wordt. 
Bij de verleningsprocedure voor een Europees octrooi voert en examiner van het European Patent Office een nieuwheidsonderzoek uit en bepaalt welke claims uit de octrooiaanvraag gehonoreerd worden.

wanneer kiest u voor het aanvragen van een europees octrooi?

Weet u al goed waar uw markten binnen Europa liggen, dan is een Europees octrooi verstandig. Niet te verwarren met het unitair octrooi dat in juni 2023 van start is gegaan. 

WAT KOST EEN EUROPEES OCTROOI?

De kosten voor het aanvragen van een Europese octrooiaanvraag zijn opgebouwd uit de volgende componenten:

* Als u vanuit een Nederlands octrooi een Europees octrooi aanvraagt, dan vervallen de kosten (€1.635,-) van het nieuwheidsrapport.

Hoe vraag ik een europees octrooi aan?

De aanvraag van een Europees patent werkt voor een groot deel hetzelfde als bijvoorbeeld een Nederlands patent. Het begint met goed nadenken of een patent echt de beste optie is en of u dit voldoende oplevert. Het is aan te raden om al in deze fase een octrooigemachtigde mee te laten denken.  
De procedure om een patent aan te vragen bestaat uit zeven stappen:

  1. Beoordeling haalbaarheid en return on investment
  2. Opstellen van de octrooiaanvraag
  3. Indienen van de octrooiaanvraag
  4. Ontvangst patent onderzoek: nieuwheidsrapport
  5. Patent controleren: Go or no go
  6. Verlening en publicatie van het patent
  7. Landenkeuze
  8. Validatie per gekozen land
  9. Instandhouding van het patent

Leestip: E-book Alles over patent aanvragen.

hoe kan EP&C u helpen bij het aanvragen van een europees octrooi?

In welke landen u een patent aanvraagt en via welke route u dit doet, heeft veel invloed op het succes en de kosten van uw patent. De octrooigemachtigden van EP&C geven u eerlijk advies over een eventuele patentaanvraag. Wij stellen de aanvraag voor het Europees octrooi voor u op en dienen die ook in. 
Wilt u gebruikmaken van de expertise van de octrooigemachtigden van EP&C voor het aanvragen van een Nederlands octrooi? Neem dan contact met ons op. 

past een ander octrooi beter bij u?

U hoeft niet per se gelijk een Europees octrooi aan te vragen. Misschien past een Nederlands octrooi wel beter bij uw situatie. Bijvoorbeeld omdat u snel en tegen lage kosten een nieuwheidsrapport wil om daarmee in te schatten hoe sterk uw octrooi is. Of u wilt tijd winnen om de markt te verkennen, kosten uit te stellen en investeerders te zoeken. Dan is een PCT-aanvraag een geschikte route.