Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Hoe een octrooi mijn kerstverlichting redde | EP&C

KerstverlichtingHet is zo onderhand tijd om de kerstspullen weer op te ruimen. Dit keer extra jammer, want we hadden thuis een innovatieve gloednieuwe lampjeskerstboom voor aan de voordeur en het kostte wat uitzoekwerk om deze netjes daaraan op te hangen en aan te sluiten. Ooit wel eens geprobeerd een Ikeakast in elkaar te zetten? Zo een met een montagehandleiding zonder tekst en alleen maar plaatjes? Dan kent u de frustratie die daarmee gepaard kan gaan. Ook bij de verlichtingsset zat zo'n reeks plaatjes, maar we kwamen handen tekort en het riep toch wat vragen op.

Hebbes, 'Patented'

Gelukkig viel mijn oog op de verpakking. ‘Patented’ stond er op de zijkant. Hebbes, er is dus een octrooi! Dit bleek de redding van de kerstverlichting, die op het punt stond in de vuilnisbak te belanden. Octrooien bevatten namelijk niet alleen juridisch doordacht in elkaar getimmerde claims, maar ook altijd meerdere figuren en een figuurbeschrijving om aan de hand van ten minste één voorbeeld duidelijk te maken hoe de uitvinding werkt waar men bescherming op wil. Een korte zoektocht naar het octrooi leidde naar de internationale octrooipublicatie WO2014189365A1 ten name van het Nederlandse bedrijf Hemsson.

Montagetips uit het octrooi

De octrooipublicatie leverde ons de volgende plaatjes op: 

Beeld 1 Blog Hoe een octrooi mijn kerstverlichting reddeBeeld 2 Blog Hoe een octrooi mijn kerstverlichting redde

Deze bleken samen met de figuurbeschrijving een perfecte montagehandleiding. Binnen no-time werd het zakje met losse onderdelen een samenhangend geheel en kwam er een prachtige lampjeskerstboom tevoorschijn. Zie hier het eindresultaat: 

Voordeur kerstverlichting

Mooie uitvinding en exclusief beschermd

De octrooibescherming voor deze uitvinding bleek overigens ook goed in elkaar te zitten. Het geheim van de smid blijkt in het montagesysteem met spanbanden, elastieken en losmaakbare schuifverbindingen te zitten, en dat wordt met het octrooi niet alleen voor een 2D-versie aan een deur exclusief beschermd, maar ook voor 3D-versies voor rondom bijvoorbeeld een vlaggenmast. Hiermee is het een goed octrooieerbare uitvinding gebleken. En daar verdient de bedenker nu elk jaar opnieuw geld aan. 

Het zal wel beroepsdeformatie wezen, maar ik heb al vaak gebruik kunnen maken van octrooien als informatiebron als er weer eens wat gerepareerd of onderhouden moest worden in en om het huis. Wie weet inspireert dit voorbeeld u.

Ik wens u dan ook een innovatief 2023 met veel mooie uitvindingen!

New call-to-action

Onderwerpen: OCTROOIGEMACHTIGDE, OCTROOI, ALGEMEEN, INNOVATIE