Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Ruud Vlottes, Eer­betoon aan de uitvinder

Ruud Vlottes, Eerbetoon aan de uitvinderTot mijn schrik zag ik eerder deze maand meerdere nieuwsberichten over het overlijden van Ruud Vlottes van Huisman Scherming. Een bekend gezicht voor velen in de tuinbouw. In de Goedemorgen waren veel ontroerende reacties te lezen van collega’s en anderen die nauw met hem hebben samengewerkt. Zelf heb ik hem beroepsmatig ook een aantal keren mogen ontmoeten om mee te denken over één van zijn nieuwste uitvindingen.

“Niet investeren is achteruitgaan”

In een van de reacties las ik: “Vorige week belde hij me nog vol passie op om te sparren over een technische oplossing die hij bedacht had.” Dit past helemaal bij het beeld dat ik heb van Ruud. Hij was gezegend met een creatieve geest en kon op vernuftige wijze tot prachtige uitvindingen komen.

In de tijd dat hij directeur was bij Logiqs Agro/Leen Huisman waren zij zelfs over een bepaalde tijdspanne van 5 jaar op de eerste plaats in de categorie innovatief MKB geëindigd met een totaal van niet minder dan 40 octrooiaanvragen! In een interview las ik dat Ruud enigszins verrast was met deze uitslag, maar het wel vond passen bij de bedrijfsfilosofie ‘niet investeren is achteruitgaan’.

Vanuit die visie hield hij maandelijkse brainstormsessies met projectleiders, uitvoerders en verkoopmedewerkers om zo een ei te leggen voor een volgende uitvinding/octrooiaanvraag. “Innoveren is nodig om de concurrentie voor te blijven” zij hij, en “Dat doe je door goed te luisteren naar klanten en medewerkers. Zij hebben goede ideeën”.

Het diaframga-scherm, één van zijn mooiste uitvindingen

Eén van zijn mooiste uitvindingen kwam aldus samen met mede-innovator Anthura tot stand. Dit is het diafragma-scherm zoals vastgelegd in de Nederlandse octrooipublicatie NL-1037106.

uitvinding

Twee ten opzichte van elkaar verschuifbare schermdoeken die elk zijn opgebouwd uit stroken van verschillende mate van lichtdoorlatendheid. Door de doeken over elkaar te verschuiven, kan de kweker het invallende licht regelen en inspelen op veranderende weersomstandigheden. Hiermee won hij zelfs de Horti Fair Innovation Award.

schermen Ruud Vlette

Bron: https://www.huismanscherming.nl/scherming-tuinbouw/

Eerbetoon aan de uitvinder

In het verlengde van het eerder dit jaar verschenen drieluik Eerbetoon-aan-uitvinders, wil ik via deze blog ook graag mijn bewondering uitspreken voor Ruud Vlottes en zijn manier van ondernemen. Hij had innovatief denken en het beschermen van innovaties verweven in zijn bedrijfsstrategie, en hij heeft de wereld verrijkt met mooie uitvindingen!

Onderwerpen: tuinbouwtechnologie, OCTROOI, ALGEMEEN, TUINBOUW, PATENT, INTELLECTUEEL EIGENDOM