Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Oude octrooien uit de Tuinbouw: wie bedacht de kas?

kas-2-HubspotIk was er heilig van overtuigd dat ‘de kas’ een echte Nederlandse uitvinding zou zijn. Ik zag het helemaal voor me: een kweker die het maar niets vond om elke keer een ruit van een platte broeibak met plantjes te moeten halen als hij ze water ging geven. Maar wat schetste mijn verbazing toen ik op zoek ging naar een oud octrooi uit de tuinbouw?

Het was een Amerikaan!

In 1900 had de heer Stanley Stewart, van oorsprong een emigrant uit Schotland en op dat moment woonachtig in New York, het helemaal gehad met het feit dat zijn sinaasappelboompjes werden geteisterd door vorst, droogte en zware regenval. Dat moest anders.

figuur 1

Hij maakte een volledige afgesloten klimaatkas die hoog genoeg was voor zijn bomen. Het dak en de ramen gingen open als het te warm werd en bij koud weer ging de kachel aan. Buizen met gaatjes zorgden voor een goede spreiding van warme lucht en als het nodig was kon Stewart de luchtvochtigheid via dezelfde buizen beïnvloeden met stoom. Ook in oprolbare schermen om de mate van zonlicht te reguleren had hij al voorzien. Zie zijn octrooi nr. US 657,966.

Alles bij elkaar een geniaal idee, dat met name in de fig. 2 variant van het octrooi nog steeds volop herkenbaar terug te vinden is in de kassen van tegenwoordig. 

figuur 2

Ik kan bijna niet geloven dat het een sinaasappelteler uit New York is geweest die dit toentertijd heeft uitgevonden. Met al die kassen in Nederland moet de eerste toch wel hier bedacht zijn?

Ik heb begrepen dat in het Westland de eerste druivenkassen die helemaal van glas waren en die verwarmd werden omstreeks 1900 ontstonden. Ik ben benieuwd of deze voortkwamen uit de uitvinding van de heer Stewart of dat het wellicht toch daarvan onafhankelijke Nederlandse innovaties waren. Ik hoor het graag via rudi.riemens@epc.nl.

Rudi Riemens schrijft maandelijks een BL&G voor Goedemorgen Groente. Dit is zijn bijdrage van juni 2018.

Onderwerpen: OCTROOI, TUINBOUW, INNOVATIE