Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Spook­­factu­­ren: wees gewaarschuwd | Octrooibureau EP&C

spookfactuurAls octrooigemachtigde ken ik het fenomeen ‘nepfacturen’. Bijna al onze klanten worden hiermee geconfronteerd. Maar onlangs werd ik zelf in het ootje genomen.

Ik kreeg een mail van een klant met daarin de mededeling: “ik ontving deze factuur voor het publiceren van mijn PCT-aanvraag en ik heb deze betaald.”

Slik. Ik zag direct dat het om een spookfactuur ging. Bij het idee dat mijn klant voor een bedrag van € 1.954,- was opgelicht, kreeg ik het Spaans benauwd! Gelukkig was dat een grapje van de persoon in kwestie en was hij zo wijs geweest om het bericht te negeren. Hij gaf wel aan dat hij serieus twijfelde, omdat het op een échte nota leek.

Helaas loopt dit vaak anders af. De spookfacturen zien er, soms met (gekopieerde) logo’s van officiële instanties, professioneel uit en is het vervelende, dat het ‘legaal’ is wat ze doen.

Legaal?

Jazeker! De oplichters sturen u een ‘aanbieding’ (‘offer’, in het Engels) om bijvoorbeeld uw PCT-aanvraag te publiceren. Als u de factuur betaalt, dan publiceren ze daadwerkelijk uw octrooiaanvraag in hun eigen database. Zij leveren dus wél hetgeen ze beloven.

Maar…

De crux van het verhaal is dat uw PCT-aanvraag sowieso gepubliceerd wordt door de officiële instantie. U hoeft hier niets voor te doen en zeker niet extra voor te betalen. Sterker nog: de fraudeur verzamelt uw gegevens aan de hand van deze publicatie, bijvoorbeeld bij het WIPO, en rekent zich hiermee alvast rijk.

Wat moet u onthouden?

  • Wees 18 maanden na de eerste indiening van uw octrooiaanvraag, dus op het moment van publicatie ervan, alert. In de regel ontvangt u vlak na de publicatie van uw octrooiaanvraag in het (openbare) register een of meerdere spookfacturen.
  • Spookfacturen worden niet alleen opgemaakt met betrekking tot het octrooipublicaties. Ook Merk- en Modelregistraties, die eveneens in een (openbaar) register worden geregistreerd, zijn onderwerp van fraude.
  • Een spookfactuur herkent u o.a. aan:
    • een korte betaaltermijn
    • een ‘dreiging’ dat uw Intellectuele Eigendomsrecht vervalt zonder snelle betaling
    • een voetnoot waaruit blijkt dat het gaat om een ‘aanbieding’.
    • en dat u zelfs nog gebeld kunt worden om tot betaling over te laten gaan.
  • Wantrouw alle facturen die NIET afkomstig zijn van uw eigen octrooibureau. In principe krijgt u geen facturen van andere instanties inzake uw Intellectueel Eigendom.
  • Bij twijfel, neem altijd contact op met uw octrooigemachtigde.

De World Intellectual Property Organization (WIPO) heeft een verzameling aan nepfacturen van dubieuze partijen op haar website gepubliceerd. Als u een factuur heeft ontvangen van een partij die hier genoemd wordt, kunt u deze gerust in de shredder gooien. En nog een persoonlijk verzoek: neem in ieder geval niet uw eigen octrooigemachtigde in de maling!

Onderwerpen: OCTROOI, ALGEMEEN, TIPS