Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Ei van Columbus? Check snel een patentdatabase | EP&C

ei-van-columbus.jpg

Het is mij de afgelopen week twee keer gebeurd dat ik een uitvinder op bezoek had die een mooie uitvinding had gedaan. In beide gevallen leek de uitvinding een echt ei van Columbus en loste het een zeer maatschappelijk relevant probleem op. Een nadeel: het bestond al in de patentliteratuur.

Wetenschappelijke literatuur

Een van deze uitvinders had zich tijdens zijn studie toegelegd op het oplossen van een ouderdomsprobleem. Deze uitvinder heeft zich daarbij laten inspireren door de wetenschappelijke literatuur, waarin onderzoekers het ouderdomsprobleem onderschreven, maar er nog geen oplossing tegen konden bieden.

In vroeg stadium contact

De uitvinder ontwikkelde voor zijn afstudeerscriptie een concept voor een apparaat waarmee hij dit probleem kon oplossen. Omdat het belangrijk is om in een vroeg stadium na te denken over octrooibescherming voor een uitvinding, kwam hij bij mij langs voor een gesprek; ik was direct enthousiast!

Hoe is het mogelijk

Dat verdween helaas snel toen ik aan het zoeken ging in Espacenet, de patentdatabase van het Europees Octrooibureau. Ik vond namelijk een oudere patentaanvraag van iemand anders die niet alleen ook een soortgelijk apparaat had ontwikkeld, maar het probleem zelfs op precies dezelfde wijze oploste.

Helaas moest ik mijn klant melden dat het apparaat volgens zijn uitvinding niet nieuw was. Hiermee viel de mogelijkheid tot patenteren in het water, ondanks dat er binnen de wetenschap nog niets over bekend was.

Oplossing voor files

Het tweede geval betrof een uitvinder die voor zijn werk veel op de weg zat. Hij zag steeds een probleem dat files veroorzaakte. Op een regenachtige dag bedacht hij ineens dé oplossing.

Ook hij was zo verstandig om vroeg in zijn ontwikkelingsproces bij mij langs te komen, om de mogelijkheden voor een patent te bespreken; het liefste zo snel mogelijk, want de wereld zat erop te wachten!

Ik kon mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen, dus zat ik vrijdagavond op de bank in de patentliteratuur te zoeken. Tot mijn verbazing zag ik dat iemand anders in de jaren ’70 dezelfde uitvinding had gedaan… Wederom had deze uitvinding de weg naar de dagelijkse praktijk nooit gevonden.

Conclusie

Aan de hand van deze twee voorbeelden wil ik u meegeven dat de octrooiliteratuur - naast bijvoorbeeld de wetenschappelijke literatuur - een relevante basis kan vormen om te beoordelen of uw idee nieuw is. In tegenstelling tot wetenschappelijke literatuur is deze gratis toegankelijk via een patentdatabase als bijvoorbeeld Espacenet of Google Patents.

Mocht u er niet uitkomen, dan zijn wij altijd bereid om u op weg te helpen of om voor u te zoeken naar uw uitvinding!

New Call-to-action

Onderwerpen: OCTROOI, ALGEMEEN