Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Calimero en de octrooien: een eerlijk verhaal over korting

EP&C Blog Calimero en de octrooien“Zij zijn groot en ik is klein en dat is niet eerlijk!” Kent u deze lijfspreuk van het kuiken Calimero nog? Nooit zat het hem eens mee, terwijl het zijn grote vrienden voor de wind ging. Zo lijkt het soms ook te zijn met octrooieren. Grote partijen hebben een dikke portemonnee om hun intellectueel eigendom optimaal te beschermen. En de kleine Calimero’s dan? Vanaf 1 april komt het European Patent Office (EPO) kleinere bedrijven tegemoet met een korting op een aantal tarieven.

Micro-entiteit: korting voor de allerkleinsten

Het EPO kende altijd al drie entiteiten: small, medium en large. Daar komt nu de micro-entiteit bij. Onder micro vallen bedrijven met minder dan tien mensen in dienst en een omzet tot 2 miljoen per jaar. De korting betreft 30% op de meest voorkomende taksen in de Europese verleningsprocedure en dat maakt het interessant.

Kosten tijdens de verleningsprocedure

De procedure om een octrooi verleend te krijgen beslaat meerdere jaren en bestaat uit verschillende fasen. Aan het begin van iedere fase moet een taks worden betaald. Daarnaast is er nog een jaarlijkse taks voor instandhouding. Ik zet de belangrijkste taksen voor u op een rij met het volle tarief en daarnaast de korting.

2024-04 EP&C Blog Calimero en de octrooien-Tabel Fees

Meer nodig dan korting

Het EPO geeft korting om het octrooisysteem toegankelijker te maken voor kleinere bedrijven, zoals start-ups. De drempel wordt verlaagd. Calimero wordt aangemoedigd om mee te doen. We weten immers dat bedrijven met octrooien succesvoller en kansrijker zijn dan bedrijven zonder bescherming voor hun innovaties.

Maar...een octrooiaanvraag op laten stellen en tot octrooi laten komen kost nog steeds een aardige som. Naast de kosten voor taksen zijn er bijvoorbeeld ook kosten voor uw octrooigemachtigde, vertaalkosten, en andere administratieve kosten die u zult moeten begroten. Reken voor een unitair octrooi al snel op zo’n €25.000. Dit zijn kosten die u gelukkig niet allemaal in een keer afrekent. Bovendien betaalt het zichzelf terug, doordat u twintig jaar het alleenrecht hebt om geld te verdienen met uw innovatie. Het vergt alleen wel eerst een investering. Hoewel het EPO dus een mooie tegemoetkoming biedt – zo’n 10% op de totale kosten - zal het wel of niet aanvragen van een octrooi niet afhangen van deze korting.

Ook Calimero’s kunnen octrooieren

Het is helemaal geen schande om een Calimero te zijn tussen alle grote kippen. Kleine kuikens groeien groot. Ze kunnen waardevolle innovaties op de markt brengen en die goed beschermen met een octrooi. Zolang u als ondernemer goed uw huiswerk doet en financieel gezonde beslissingen opneemt in uw businessplan, is een octrooi zeker haalbaar. De korting van het EPO is daarbij niet de basis, maar is uiteraard wel mooi meegenomen.

Onderwerpen: OCTROOI, INTELLECTUEEL EIGENDOM, STRATEGIE