Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Een maand in het leven van Formalities Officer Charlotte | EP&C

Een maand in het leven van Formalities Officer CharlotteToen ik voor het eerst over de functie van Formalities Officer bij EP&C hoorde kon ik me er nog weinig bij voorstellen. Administratief, juridisch, cliëntcontact. Het zit er allemaal in, maar hoe verhoudt het zich nou tot elkaar? Inmiddels heb ik mijn eerste maand als Formalities Officer erop zitten. Het werk is nog zoveel leuker dan had ik verwacht. Lees mee met wat ik in mijn eerste maand in deze functie zoal meemaakte. En wie weet wil je na het lezen van dit blog ook aan de slag als Formalities Officer 

Wat doet EP&C? 


Eerst heel kort iets over wat EP&C doet. Als er ergens in Nederland een uitvinding wordt gedaan die de uitvinder graag beschermd wil hebben, dan kan dat met een octrooi. Om een octrooi – ook wel een patent genoemd - te krijgen moet er een octrooiaanvraag ingediend worden. En dat is precies wat EP&C doet. Octrooigemachtigden geven hun  cliënten advies over octrooieren en dienen de uiteindelijke octrooiaanvraag in.  

De Formalities Officer 


En voor en tijdens die indiening kom ik – de Formalities Officer – om de hoek kijken. Bij een octrooiaanvraag moeten namelijk heel wat stappen doorlopen worden. Al deze stappen komen heel precies. Iedere verkeerde datum of komma kan het hele proces vertragen of zelfs de mist in doen gaan. Ik zorg ervoor dat al deze stappen goed doorlopen worden, deadlines gehaald worden en  cliënten op de hoogte zijn. Kortom: ik regel van A tot Z alle administratie rondom het octrooi. Ik ben dus de ondersteuner van de octrooigemachtigden.  

Leuke kanten van het werk 


Het leuke van mijn werk is allereerst het team. Al tijdens mijn sollicitatiegesprekken heb ik zoveel gelachen. We werken samen, maar we hebben ook veel plezier samen. Op mijn eerste dag kreeg ik allemaal berichtjes van collega’s om me welkom te heten. De sfeer is heel gemoedelijk, veilig en laagdrempelig. Ik word goed ingewerkt. Er is een inwerkschema en ik word ingewerkt door drie collega’s. Ik werk deels thuis en deels op kantoor, maar er is altijd iemand bereikbaar als ik een vraag heb.  

Wat verder heel leuk is, is dat ik door mijn werk allerlei uitvindingen voorbij zie komen. In mijn tweede week moest ik een publicatie versturen en ik herkende op het plaatje een bekende kraan voor kokend water. Er komen innovaties op mijn bureau die ik herken vanuit het dagelijks leven. Iedere maandag hebben we teamoverleg om de lopende zaken te bespreken. Er komen dan ook wel eens uitvindingen voorbij. Er gaat dan echt een wereld voor me open.  

In mijn eerste werkweek stuurde ik indieningsbewijzen naar  cliënten. Dit is het bewijs van het Octrooicentrum Nederland dat de indiening goed ontvangen is. Ik had toen nog geen idee waar in het proces deze bewijzen precies hoorde. Het interessante aan mijn eerste maand bij EP&C vind ik dat ik het grote geheel steeds duidelijker krijg en meer begin te snappen van waar mijn schakeltje werk aan bijdraagt.  

Wat doe ik de hele dag? 


Geen dag is hetzelfde. Rapporteren van octrooiverleningen, oorkondes versturen, nieuwe dossiers aanmaken, landenkeuzes indienen. Ik geniet ervan dat de taken zo enorm divers zijn.  

Deze maand diende ik ook een officiële octrooiaanvraag in. Ik zorg er dan voor dat de tekst en de tekeningen aan de eisen voldoen en volg een nauwkeurig stappenplan, zodat de indiening helemaal compleet is.  

Nu ik wat langer bij EP&C werk krijg ik steeds meer taken. Wanneer ik nu een stap in het proces afrond weet ik al wat ik daarna kan verwachten en anticipeer ik daar alvast op.  

Doe zelf de check 


Ben je benieuwd of de functie van Formalities Officer iets voor jou is? Als je de onderstaande vragen met “ja” kunt beantwoorden, dan zou je zomaar een goede Formalities Officer kunnen worden.  

  • Werk je gestructureerd en kun je goed overzicht bewaren? 
  • Word je blij van administratief werk waar je je tanden in kunt zetten?  
  • Schakel je met gemak tussen Nederlands en Engels? 
  • Hou je ervan om samen te werken in een team? 

Zie jij jezelf al samen met mij en de andere EPC-collega’s samenwerken? Reageer dan op de functie van Formalities Officer. Eerst meer weten? Neem gerust contact met me op.  

 

New call-to-action

Onderwerpen: OCTROOI, ALGEMEEN