Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Ook op bacteriën is octrooi te verkrijgen | Octrooibureau EP&C

Ook_op_bacterin_is_octrooi_te_verkrijgen.jpg

Een uitvinding die betrekking heeft op een specifieke bacterie of een specifiek micro-organisme is zeker ook te beschermen via een octrooi. De voorwaarden zijn in feite niet anders dan voor andere uitvindingen.

Zo moet de bacterie nieuw en inventief zijn, dus nog onbekend in het publieke domein. De derde essentiële eis is dat de uitvinding nawerkbaar moet zijn. Door deze eis lijkt een bacterie misschien niet te octrooieren. Want nawerkbaarheid vereist dat de uitvinding zodanig moet worden beschreven dat een vakman de uitvinding kan reproduceren. Dat is voor een eenvoudige mutant van een bekende bacterie niet zo ingewikkeld. Maar voor een volledig nieuwe bacterie is het ondoenlijk om alle kernmerken te beschrijven. En zelfs dan nog zou een vakman met de huidige technologie de bacterie nooit na kunnen bouwen.

Administratief detail als valkuil

Het octrooisysteem heeft hier een oplossing voor. Je kunt een monster van de nieuwe bacterie deponeren bij een internationaal erkende instelling, zoals het Centraalbureau voor Schimmelcultures in Utrecht. Het is wel van belang dit te doen voordat de octrooiaanvraag de deur uitgaat. In de aanvraag moet namelijk worden verwezen naar de indiening van het monster. Ook moeten indiener en aanvrager een en dezelfde zijn, of het ingediende monster moet officieel overgedragen zijn. Een dergelijk administratief detail is niet zelden een valkuil. Als dat niet goed gebeurt, kan het faliekant mislopen.

Exotische oorden

Ook_op_bacterin_is_octrooi_te_verkrijgen2.jpgRest de vraag waar je een nieuwe bacterie kunt vinden. Goed zoeken, bij voorkeur in exotische oorden. In de oceanen zijn wellicht microben te vinden die toepasbaar zijn voor een product dat in zout overeind moet blijven. Het tropisch regenwoud kan ook een vindplaats van een nieuwe bacterie zijn. Of anders toch wel een vulkaankrater of een geiser, als je op zoek bent naar een organisme dat bestand is tegen hoge temperaturen.

Verenigde Staten uitzondering

Overigens zijn er voor natuurlijke producten zoals bacteriën sinds kort nieuwe regels die hun octrooieerbaarheid in de Verenigde Staten aanzienlijk kunnen bemoeilijken.

Onderwerpen: LIFE SCIENCES, OCTROOI