Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Patent op Software vergt creativiteit | Octrooibureau EP&C

Software-patenteren-vergt-creativiteitIn mijn praktijk werk ik veel met uitvindingen in de software en informatietechnologie. Juist op dit vakgebied vraagt het beschermen van innovaties met patent om creatieve oplossingen.

Bij IT gerelateerde uitvindingen heb je meestal te maken met systemen bestaande uit bijvoorbeeld internet, servers en browser waarop de uitvinding werkt. Je kunt een dergelijke vinding dan claimen met patent als een werkwijze. De claim is kwetsbaar, want als je een element uit het geheel buiten Nederland zet, wordt inbreuk moeilijker aan te tonen. Ik zal dit toelichten aan de hand van een voorbeeld. 

3D-Contactlenzen

Stel, u biedt een uniek in Nederland gepatenteerd concept voor contactlenzen aan. Consumenten kunnen thuis via een webcam een scan van hun ogen maken. De provider stuurt de data naar een server waar diverse berekeningen worden gemaakt. Deze data worden verwerkt waarna het bestand naar de klant wordt gemaild. De consument print vervolgens de op maat gemaakte lenzen op een 3D-printer.

Werkwijze

Software, zoals in bovengenoemd voorbeeld, wordt meestal in de vorm van een werkwijze claim beschermd. Een werkwijze claim bestaat uit verschillende stappen, waarvan één het verwerken van de data kan zijn. Nu wil het geval dat ‘data’ gemakkelijk te verplaatsen is. 

Wanneer een concurrent een van de stappen van de werkwijze buiten Nederland doet, dan wordt het veel lastiger om bij de rechter aan te tonen dat diegene inbreuk maakt op uw Nederlandse octrooi. Dus in ons voorbeeld: de concurrent biedt een gelijksoortig product aan met contactlenzen. Echter, zijn server - waar de data over het oog van de consument op wordt verwerkt - staat op de Bahama’s. Omdat octrooibescherming per land werkt, kan de concurrent proberen op deze manier om het octrooi (of patent) heen werken.

Meerdere invalshoeken beschermen

Daarom is het verstandig om in een dergelijk geval ook ándere claims in de aanvraag zetten. Voor de 3D-contactlens in mijn voorbeeld zou dat kunnen zijn: een oogmeting met een webcam, een 3D-printbestand van een contactlens, een 3D-printbestand van een contactlens op basis van de oogmeting met de webcam, etc. 

Kortom: met creativiteit zijn er verschillende manieren om een uitvinding te patenteren en dat komt een patent van een uitvinding waar software bij betrokken is absoluut ten goede.

Bekijk al onze downloads

Onderwerpen: SOFTWARE, OCTROOI, ALGEMEEN, WET- EN REGELGEVING