Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Geen auteursrecht op beroemde aap-selfie | Octrooibureau EP&C

Geen_auteursrecht_op_beroemde_aap-selfie.jpg

De befaamde foto’s van een aap die een selfie maakt zijn niet auteursrechtelijk te beschermen. De Amerikaanse US Copyright Office stelt in nieuwe voorlopige richtlijnen dat alleen mensen auteursrecht kunnen krijgen.Een prachtige wetenschappelijke uitvinding moet uiteindelijk op de markt komen om tot nut van de mensheid te kunnen zijn. Dat vergt samenwerking tussen private en publieke partijen, met alle risico’s van dien.

Daarmee is werk dat is gemaakt door planten, dieren, de natuur en bovennatuurlijke en goddelijke wezens uitgesloten van copyright. De kwestie werd actueel nadat Wikipedia en de Britse natuurfotograaf David Slater het met elkaar aan de stok kregen over de rechten van de foto’s.

De aap, een zwarte kuifmakaak, pikte de camera van Slater in 2011 toen die aan het werk was in Indonesië. De aap maakte er honderden foto’s mee, waaronder dus de beroemde selfies. Slater sleepte Wikipedia deze zomer voor de rechter nadat de organisatie weigerde de foto’s te verwijderen van de website. De foto staan in een rechtenvrije database van Wikipedia. 

Onderwerpen: AUTEURSRECHT