Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

HOE VERBETER JE DE IP-BESCHERMING VAN JE PRODUCT?

IP-BESCHERMING VAN UW PRODUCTEN AANZIENLIJK VERBETEREN V2 blog websiteOctrooien en handelsmerken zijn vormen van intellectuele eigendomsrechten met verschillende doeleinden. Octrooien beschermen nieuwe uitvindingen, terwijl een handelsmerk een onderscheidend teken of kenmerk is dat wordt gebruikt om producten of diensten te identificeren en te onderscheiden van andere op de markt. Tot zover bekende informatie, maar wist u dat het combineren van octrooien en handelsmerken de IP-bescherming aanzienlijk kan verbeteren?

Handelsmerkbescherming onbepaalde tijd

Handelsmerken kunnen vele vormen aannemen, waaronder woorden, symbolen en logo's. Voorbeelden van handelsmerken zijn LinkedIn en EP&C. Terwijl een octrooi een uitvinder het exclusieve recht op zijn uitvinding geeft voor meestal 20 jaar, kan handelsmerkbescherming voor onbepaalde tijd gelden, zolang het merk commercieel wordt gebruikt en onderscheidend blijft.

Technische en zakelijke informatie

Hoewel octrooien en handelsmerken weinig gemeen lijken te hebben, kan het combineren van octrooien en handelsmerken strategisch voordelig zijn en de IE-bescherming van uw producten aanzienlijk verbeteren. Stel u voor dat u een schoenzool hebt uitgevonden en gepatenteerd met een met gas gevuld inzetstuk, dat bij een botsing lucht door een opening laat ontsnappen. De schoenzolen zorgen voor een superieure demping van de voeten.

Door een handelsmerk vast te leggen, zoals Air Max, kun je jouw gepatenteerde product onderscheiden van andere producten op de markt. Bovendien associëren consumenten een handelsmerk vaak met specifieke kenmerken, zoals betrouwbaarheid, kwaliteit en reputatie. Als gevolg hiervan kan een handelsmerk extra bescherming voor uw product bieden, die lang kan duren nadat het octrooi is verlopen.

DuPont patenteerde Teflon bijvoorbeeld in 1941 en deponeerde een handelsmerk voor de naam Teflon in 1945. Hoewel de oorspronkelijke patenten al lang geleden zijn verlopen, blijft het merk Teflon beschermd als handelsmerk. Dit betekent dat andere fabrikanten het mengsel wel kunnen produceren, maar het niet als Teflon op de markt kunnen brengen, tenzij ze daar toestemming voor hebben.

Succesvol en herkenbaar product

Het komt vaak voor dat bedrijven in allerlei sectoren zowel patenten als handelsmerken op één product hebben. De sportdrank Gatorade is een ander voorbeeld van hoe een gepatenteerde formule en een handelsmerk samenwerken om een succesvol en herkenbaar product te maken. Handelsmerken zoals "Blueleaf" en "BonDefense" onderscheiden komkommervariëteiten met bepaalde gepatenteerde eigenschappen. Aspirine is in sommige landen nog steeds een handelsmerk, ook al is het oorspronkelijke patent tijdens de Eerste Wereldoorlog verlopen. Andere voorbeelden zijn Gore-Tex, Lycra, Post-it en Viagra.

Krachtige strategie

Kortom, het combineren van octrooien en handelsmerken is een krachtige strategie voor innovatiegedreven bedrijven om hun technologische innovaties te beschermen en tegelijkertijd een blijvende niche te creëren in een concurrerend landschap.

EP&C_CTA_de meerwaarde_1070x410px (1)

 

Onderwerpen: OCTROOI, INNOVATIE, modelbescherming