Deel 1
Eind oktober bezocht de medeoprichter en grote man achter Alibaba, Jack Ma, de Nederlandse tuinbouwsector. Slimme kerel die Ma. Eerst is hij zeer succesvol geworden met zijn internetbedrijven en nu laat hij zijn oog vallen op de innovatieve Nederlandse tuinbouw. Wat had ik die graag willen ontmoeten. En wat jammer dat bepaalde media dit meteen negatief menen te moeten framen. Wat te denken van de krantenkop: ‘Steelt’ Chinese topman Alibaba geheimen van Westlandse glastuinbouw? In dit blog leg ik u uit waarom dit mijns inziens onterecht is. Er bestaan ook op mijn vakgebied hardnekkige vooroordelen over China, waar ik graag een tegengeluid tegenover wil zetten.
Vooroordeel 1
Het eerste vooroordeel is dat China alleen maar een kopieerland zou zijn, en zelf niets zou uitvinden. We verzinnen in het Westen iets slims en in China wordt binnen no-time een niet van echt te onderscheiden kopie geproduceerd. Toch laat de werkelijkheid inmiddels ook een ander realiteit zien.
Innovatieve Chinese bedrijven
China is in hoog tempo zelf aan het innoveren en uitvinden geslagen. Steeds meer technologisch hoogwaardige uitvindingen hebben hun oorsprong in China. Bijvoorbeeld op het gebied van internet, telecom, kunstmatige intelligentie en Big Data zijn veel Chinese uitvinders te vinden, maar ook op allerlei andere terreinen komen steeds meer uitvindingen uit China.
Octrooierende Chinese bedrijven
Tegelijkertijd neemt het aantal kwalitatieve octrooiaanvragen uit China ook toe. Ze doorgronden het octrooisysteem steeds beter waardoor hun concurrentiekracht verhevigt. In China worden inmiddels meer dan 1 miljoen (!) Chinese octrooiaanvragen per jaar ingediend, waarvan ruim 80% afkomstig is van Chinese bedrijven zelf.
Een steeds groter deel hiervan is voor uitvindingen die na inhoudelijke toetsing ook nog eens nieuw en inventief blijken te zijn, en dus beloond worden met een exclusief octrooirecht. In 2020, verleende China ruim 500.000 octrooien, waarvan wederom ruim 80% afkomstig is van Chinese bedrijven zelf.
Steeds meer van deze octrooiposities worden ook doorgezet naar Europa. Het aandeel van door Chinese bedrijven ingediende Europese octrooiaanvragen is inmiddels opgelopen tot 7% (ter vergelijking Nederland staat op 4%).
High tech uitvindingen
Zelf behandel ik ook een deel van deze Chinese uitvindingen, en zie daarbij de meest diverse uitvindingen voorbijkomen. Wat dacht u van onderwerpen als:
- System for multi-bit quantum feedback control
- User device based Parkinson disease detection
- Image processing method based on artificial intelligence
- Method and device for generating a neural network model
- Virtual object control method and apparatus
- Lane selection method for target vehicle
Alleen al om dit soort uitvindingen goed te kunnen doorgronden, is veel studie nodig, en gelukkig heb ik een heel team van specialisten die mij daarbij helpen.
Tijd voor een herziening
Tegelijkertijd stijgt ook mijn bewondering en respect voor hoe creatief en out-of-the-box Chinese uitvinders weten te denken op de meest complexe vakgebieden. China is snel aan het transformeren naar een zelf-innoverende natie die daarbij ook nog eens de voordelen en het belang van goede octrooibescherming onderkent. En daar past een krantenkop als aan het begin genoemd wat mij betreft niet meer bij.
De volgende keer gaan we verder met het tweede vooroordeel, te weten dat het geen zin zou hebben om als Westers bedrijf in China octrooi aan te vragen. Voor de nieuwsgierigen: luister alvast naar dit Radiofragment BNR Nieuwsradio. Ik had namelijk onlangs de eer om als China-octrooideskundige aan te mogen schuiven bij BNR Nieuwsradio met als onderwerp: Octrooibeleid van Chinese bedrijven steeds serieuzer. Zelf innovaties ook in China goed gaan beschermen van nog groter belang!