Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Perfusiekamer blaast organen nieuw leven in | EP&C

Perfusiekamer_blaast_organen_nieuw_leven_in.jpg

De wachtlijst voor donorlongen is binnen enkele jaren nagenoeg verdwenen. Dat verwacht het UMC Groningen nu daar een nieuwe, unieke techniek is ontwikkeld die afgekeurde organen alsnog geschikt maakt voor transplantatie.  

Het UMC Groningen verwacht circa dertig procent meer organen te kunnen transplanteren dankzij de onlangs geopende orgaanperfusiekamer. Dat is een afdeling die organen zoals longen, levers en nieren reanimeert door ze te spoelen met vloeistof waaraan zuurstof en geneesmiddelen zijn toegevoegd. Dit bootst de bloedsomloop na waardoor organen herstellen van beschadigingen. Ook kunnen ze langer bewaard blijven. Daardoor is er meer tijd om een geschikte match te vinden.

In conditie

Longen moeten nu nog binnen zeven uur worden getransplanteerd. Dankzij de perfusiekamer blijven ze 24 uur lang in conditie. Longen die veel vocht bevatten krijgen daar een vloeistof toegediend die niet alleen de beschadigingen aan de bloedvaten herstelt maar ook vocht onttrekt aan de longen. Zelfs levers van mensen die veel alcohol hebben gedronken kunnen nog zodanig herstellen in de orgaanperfusiekamer dat ze geschikt zijn voor transplantatie.

Onderwerpen: LIFE SCIENCES, OCTROOI, INNOVATIE