EP&C heeft 10 eigenschappen die ons uniek maken. Het zijn de redenen waarom onze opdrachtgevers graag met ons samenwerken. Met een serie blogs leggen we meer uit over deze eigenschappen. Aan de beurt is #6: we spreken uw taal.
In onze branche spreken we, naast Nederlands en Engels natuurlijk, nog twee talen: juridisch en technisch. Tijdens een zittingsdag bij het European Patent Office (EPO) is het belangrijk dat we beiden talen combineren. Het gaat hier namelijk om de technische én juridische details. Als u dus ooit een zitting meemaakt, dan spreken we vooral vooraf uw taal. We gebruiken dan zo min mogelijk juridische termen. Zo snapt u precies waar het over gaat wanneer het tijd is voor de zitting. Ook al spreekt u de taal niet.
Wanneer komt een zitting voor?
Een zitting bij het EPO komt doorgaans in twee gevallen voor. De eerste is wanneer partij A de geldigheid van het octrooi partij B aanvalt. Bijvoorbeeld omdat partij A vindt dat de innovatie van partij B niet nieuw of inventief is. Dit noemen we een oppositieprocedure. Vaak heeft de “aanvaller” er zelf baat bij als het octrooi uit de weg geruimd is.
De tweede kans om een zittingsdag mee te maken is wanneer uw octrooi niet verleend dreigt te worden in de schriftelijke procedure. Het EPO kan ons dan oproepen om te proberen er mondeling uit te komen.
In de voorbereiding spreken we elkaars taal
Een zittingsdag is een spannende dag. Er hangt veel van af: het wel of niet houden of krijgen van een octrooi. Dit vraagt dus van octrooigemachtigden een enorme dosis focus. Beide partijen krijgen de kans om over en weer op elkaar te reageren. Omdat je niet weet waar partij B of het EPO mee komt, is het cruciaal om goed voorbereid te zijn.
En dat is waar ik als octrooigemachtigde mijn cliënten hard voor nodig heb. Ik zorg dat ik alle kanten van een innovatie snap en alle relevante technische en juridische documenten van haver tot gort ken. Tijdens de voorbereiding is er volop de tijd om aan mijn cliënten uitleg te geven in niet-juridische taal, bijvoorbeeld over hoe het er tijdens een zitting aan toe gaat en hoe de zaak ervoor staat.
Laatste kans om te overtuigen
Een zittingsdag vindt plaats aan het einde van een procedure. Op die dag doet het EPO ook gelijk uitspraak. Alles draait daarom om het overbrengen van onze argumenten aan het EPO. Nu is het moment om aan hen een boodschap over te brengen in hún taal: de juridische en technische. Als octrooigemachtigde is het mijn rol om de “vertaling” naar de EPO-taal te maken. Voor u kan de discussie best lastig te volgen zijn omdat deze discussie volledig in octrooitaal gevoerd wordt.
Er moet steeds snel gereageerd worden met argumenten en tegenargumenten en er is weinig tijd voor uitleg tussendoor. En er gebeurt vaak iets onverwachts, een voorlopige mening die tijdens de zittingsdag ineens anders is bijvoorbeeld. Of de tegenpartij komt ineens met een document dat we nog niet eerder gezien hebben. Op al deze mogelijke scenario’s moet de octrooigemachtigde snel en vooral overtuigend kunnen reageren. Een goede voorbereiding waarin we elkaar goed hebben begrepen over uw technologie, uw innovatie én uw business is daarbij cruciaal. Dit is immers de laatste kans voor de uitspraak gedaan wordt. In hoger beroep gaan kan, maar het is natuurlijk prettiger (en goedkoper) om dit te vermijden.
Zittingsdag is uitzondering
Op een zittingsdag spreken we dus minder uw taal dan u van ons gewend bent. Dit is uiteraard een uitzondering. In de periode daarvoor nemen we uitgebreid de tijd om met u door te praten over de strategie. En natuurlijk spreken we ook in alle andere contactmomenten uw taal. Geen juridisch jargon, maar begrijpelijke taal over de complexe materie van intellectueel eigendom.
Wilt u meer weten over wat octrooieren voor u kan betekenen? Neem gerust contact met me op voor een vrijblijvend gesprek in begrijpelijke taal.