Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Zo haalt u het onderste uit innovatie | Octrooibureau EP&C

18-05-Zo-haalt-u-het-onderste-uit-innovatie

Het komt zeer regelmatig voor dat ik techneuten spreek die zeggen: “Ja, maar dat is toch geen uitvinding, dat is gewoon logisch!”

Ondertussen hebben ze (in mijn ogen) een geniale uitvinding gedaan waar ze gemakkelijk een stevig patent op hadden kunnen krijgen. Een gemiste kans. Met een patent op zak creëert u waarde voor uw bedrijf, kunt u het alleenrecht claimen in de markt en zo licenties uitgeven.

Wat ‘alleen maar logisch’ is voor de één, is gratis kennis voor een ander. Daarom help ik ondernemers om in te zien wat voor waardevols ze in huis hebben.

Hoe herken je een uitvinding?

Met hen doorloop ik de ‘problem-solution-approach’, een stappenplan waar u meer over kunt leren tijdens onze gratis workshops. In deze methode bespreken we vragen als:

  • Wat is de stand van de techniek (wat is er al uitgevonden)?
  • Wat is het verschil tussen uw uitvinding en de reeds bestaande techniek?
  • Wat is het effect van dit verschil?

 

Op basis van deze en andere vragen wordt duidelijk of de innovatie te patenteren is. Is dit het geval, dan kunnen we snel schakelen en zorgen dat uw bedrijf het maximale uit zijn innovatie haalt.

Aan de andere kant zijn er, indien blijkt dat een octrooi niet de optimale methode is, ook andere manieren om het verspreiden van uw kennis te beperken zoals een trade secret.

Onderwerpen: OCTROOI, ALGEMEEN, INNOVATIE, Workshop, WET- EN REGELGEVING