Octrooigemachtigde in opleiding Marjolein Elderson zit in het eerste jaar van de opleiding tot Nederlands Octrooigemachtigde. Bij het verschijnen van dit BL&G heeft ze haar eerste halfjaar achter de rug. Twee dagen per twee weken zit ze met andere technisch-afgestudeerden in de schoolbanken. Als alles voorspoedig gaat, rondt Marjolein eind 2018 de Nederlandse opleiding af en in 2020 de Europese. Wat houdt de studie in? Marjolein (inmiddels Nederlands en Europees Octrooigemachtigde) vertelt.
Welke vakken krijg je in het eerste jaar?
In de eerste drie maanden hebben we een stoomcursus Nederlands recht gehad. Dit ging voornamelijk over het civiel recht. Er werd ingegaan op hoe het gerechtelijke systeem is georganiseerd, hoe de rechtsregels in elkaar zitten en wat de verhouding is tot - en wisselwerking met - het internationale recht. Eigenlijk de bredere context waarin je het octrooirecht moet plaatsen.
In het tweede blok werd parallel veel theorie over Nederlands en Europees octrooirecht behandeld. Ook werd aandacht besteed aan de praktische vaardigheden voor het opstellen van een octrooiaanvraag en het verdedigen daarvan. Hiertussen is natuurlijk een wisselwerking.
Hoe bevalt de opleiding tot octrooigemachtigde tot nu toe?
Goed! De docenten zijn inspirerend en hebben een sterke eigen visie. Zo kun je ontdekken hoe je zelf in het vak wilt staan. Er is ruimte voor vragen tijdens de colleges en je krijgt de kans om je te verdiepen in onderwerpen die je interesseren.
Wat vind je lastig of valt tegen in de opleiding?
Dat is toch echt het indelen van mijn tijd. Ik ben vrij perfectionistisch. Het is een uitdaging om zo effectief mogelijk te leren met de feedback die je krijgt. Nu zit het perfectionisme in de aard van de octrooigemachtigde, dus ik ben zeker niet de enige! Kwaliteit afleveren binnen een bepaalde tijd is een vaardigheid die je onder de knie moet hebben bij het uitoefenen van dit vak. Mooi dat ik dit tijdens mijn studie kan trainen.
En wat vind je het leukste?
De praktische opdrachten: het leren schrijven van octrooiaanvragen. Deze opdrachten worden per keer door een andere docent beoordeeld. Ook krijg je in kleine groepen feedback. Het is leerzaam om de materie vanuit verschillende perspectieven te bekijken.
Hoeveel tijd besteed je per week aan de opleiding?
Zo’n 12 tot 16 uur, meestal in het weekend.
Wat interesseert jou in het vak van octrooigemachtigde?
Dat je je bij elk dossier opnieuw in een ander onderwerp verdiept. Per definitie altijd tot in detail en (bijna) altijd gaat het over iets nieuws. Het spelen met taal bij het schrijven van een aanvraag vind ik ontzettend leuk. Het is als het oplossen van een puzzel om een uitvinding in de juiste woorden te vangen.
Het is bovendien niet alleen qua onderwerp veelzijdig. Ook het soort werk is elke keer anders: searches, vertaalwerk, uitleg en advies naar de klant of argumenten opstellen voor de octrooiraad. Dit vak gaat veel verder dan alleen techniek en dat boeit.
Het octrooi vak wordt redelijk gedomineerd door mannen. Hoe is het als vrouw in een mannenwereld?
Geen enkel probleem Ik sta er eigenlijk niet bij stil! Vanuit mijn studietijd op de TU in Delft ben ik niet anders gewend. Bij de studie werktuigbouwkunde was maar 3% vrouw. Op de gemachtigdenopleiding is de verhouding trouwens redelijk fifty-fifty; daar zitten veel vrouwen met een chemische achtergrond.
Over welke vaardigheden moet je beschikken om een goede octrooigemachtigde te worden?
Je moet technische materie snel eigen kunnen maken, een helicopterview kunnen houden, een goed gevoel hebben voor taal en nauwgezet kunnen formuleren. Maar daarnaast moet je ook lang achter elkaar zelfstandig en geconcentreerd met één onderwerp - vaak een klein detail - bezig kunnen zijn.
Je volgt de opleiding met nog een aantal andere trainees van EP&C. Is dat een voordeel?
Ja, dat is het zeker. Met z’n vieren kunnen we sparren, napraten en praktische dingen voor elkaar opvangen. Het is overigens grappig om te zien dat de EP&C-ers overeenkomsten hebben in de stijl voor bijvoorbeeld het opstellen van conclusies. Als je de antwoorden van de hele groep bij elkaar zou leggen, zou je de EP&C-ers er zo uit halen!
Welke tip zou jij net-afgestudeerden geven die overwegen om octrooigemachtigde te worden?
Zoals eigenlijk met alles: bezint eer gij begint. Je moet behoorlijk wat tijd investeren in de opleiding naast je baan. Dit maakt dat je er 100% van overtuigd moet zijn dat dit vak is wat je wilt: met minder word je er niet happy in. Ik zou adviseren om eens te praten met iemand uit het vak. Neem gerust met mij contact op, of met één van de andere trainees Thomas of Matthijs.
Wat ga je doen als je jouw diploma op zak hebt?
Na de champagne zou ik wel een mooie reis willen maken. Een fietstocht naar de Noordkaap staat hoog op ons lijstje. Dus wie weet…..